Jak se fotí pralesní liga?

Ačkoli by se to z titulku možná nezdálo, řeč nebude o wildlife (i když divoká zvěř se tam leckdy také najde), ale o fotbale. A co že to má společného s pralesem?

Pralesní liga

Mnozí z nás žijí (nebo se alespoň někdy pohybují) ve vesnicích či městečkách, ve kterých často patří k místnímu kulturnímu životu to, že se tam čas od času hraje fotbal na úrovni některých nižších soutěží či okresních přeborů. Místní mužstvo sice neuvidíte v přímém přenosu v televizi, kterak hraje s FC Liverpool, ale při troše námahy zjistíte, že pro pořádání fotbalového utkání není zapotřebí vidina nejvyšších soutěží, celosvětový zájem televizních stanic a milionové prémie za vyhraný (či naopak správně prohraný) zápas. Stačí trocha nadšení, smysl pro fair play a chuť pobavit sebe i těch pár diváků.

Pralesní liga

V zápase samotném se dočkáte situací, které z televize neznáte: Ať už to jsou různé drobné organizační zádrhely, místy až groteskní situace z bitvy v poli, nebo naopak třeba variace na mediálně známý “gól z půlky”. Připravte se ale na to, že ačkoli koukáte na okresní přebor a věkový průměr hráčů je oproti extralize o něco vyšší, hraje se s maximálním nasazením, obětavostí i chutí zvítězit a hráči do hry skutečně vkládají celé srdce. Co naopak asi často neuvidíte, jsou “zranění”, kdy dobrou polovinu hrací doby leží alespoň jeden hráč z každého mužstva na trávníku a hlasitě při tom sténá. Pokud máte rádi bubny, trumpety, dýmovnice, dělbuchy a bitky s fanoušky soupeře za asistence obrněné policie, na své si asi také nepřijdete.

Pralesní liga

Pokud se na nějaký podobný zápas vypravíte s nějakým profesionálněji vyhlížejícím fotoaparátem, připravte se na to, že tam pravděpodobně způsobíte menší rozruch a určitě se dočkáte dotazu, ve kterých novinách že budou ty fotografie vlastně otištěny. Můžete ale potkat i určitý respekt a zájem, takže je dobré se psychicky připravit i na to, že tam budete za hlavní hvězdu zápasu, ačkoli vy do hry zasáhnete jen minimálně. 🙂 Jako poděkování je dobré zaslat nastoupeným mužstvům alespoň link na vaši fotogalerii s fotografiemi ze zápasu. I když se vám to tak důležité nezdá, hráči to ocení a třeba na vás budou příště i “hodnější” a budou více uvědoměle pózovat. 🙂

Pralesní liga

No a jak že se to tedy fotí? Jako každý akční sport – rychle. Potěší rychlé tělo s co největším bufferem, rychlou spouští a co nejrychlejší kartou (ovšem kupovat si jen kvůli tomu Canon EOS 1D Mark III by se mi zdálo -mírně řečeno- neuvážené), díky menšímu rozměru hřišť, a také díky tomu, že zde můžete bez problémů fotografovat prakticky “od lajny”, si vystačíte s běžnějšími objektivy, než na “dospělém” zápase. Já používám dnes už letitý Canon 10D s objektivem 70-200mm f/4L a je to “tak akorát”, přítelkyně má Canon 300D a 28-105mm f/3.5-4.5 a občas se nevejde do bufferu, stejně tak mi někdy závidí dlouhý konec objektivu a já jí naopak ten široký. Na výměnu objektivu za hry zapomeňte. Zákon “o svinstvu v přírodě” jasně říká (a praxe to jen potvrzuje), že kdykoli oddálíte fotoaparát od oka, abyste vyměnili objektiv, proběhne v tu chvíli bez vaší pozornosti právě ta nejzajímavější akce celého utkání…

Pralesní liga

Na závěr bych měl asi ještě vysvětlit tu “pralesní ligu” z titulku. Toto mírně nadsazené označení vzniklo, když kolegové z Paladixu viděli fotografie loňské soutěže z jedné jihočeské vesničky, kde je fotbalové hřiště poměrně značně “utopené” uprostřed okolních lesů. Na většině fotografií je proto v záběru téměř dokonale neutrální pozadí, tvořené souvislým a celkem hustým (pra)lesem. K dokonalé iluzi tedy chybí jen nějaký ten medvěd, napjatě pozorující zápas.

Pralesní liga


 
P.S.: U každé hry, kterou jdete fotit, je dobré se předem seznámit s pravidly (pokud jim právě neholdujete), abyste si například na fotbale neřekli něco jako autor tohoto článku: “To musím přefotit, až se zase otočí strany, na to bude čas ve třetí třetině.” Hmmmmm. A mimochodem: takové naražení na hrazení se tam také nepíská, o hře vysokou holí či posunutí branky ani nemluvě.

25 komentářů u „Jak se fotí pralesní liga?“

  1. Tak to je presne…

    clanek mi uplne mluvi z duse. Obcas fotim na zapasech “pralesni ligy” fotbalu, kde hraje muj bratr a mam uplne stejne zazitky, zejmena s dotazy “V jakych novinach to bude???”. ;o))

    Odpovědět
  2. opravdová pravda

    Pokud se na nějaký podobný zápas vypravíte s nějakým profesionálněji vyhlížejícím fotoaparátem, připravte se na to, že tam pravděpodobně způsobíte menší rozruch a určitě se dočkáte dotazu, ve kterých novinách že budou ty fotografie vlastně otištěny. Můžete ale potkat i určitý respekt a zájem, takže je dobré se psychicky připravit i na to, že tam budete za hlavní hvězdu zápasu, ačkoli vy do hry zasáhnete jen minimálně. 🙂 Jako poděkování je dobré zaslat nastoupeným mužstvům alespoň link na vaši fotogalerii s fotografiemi ze zápasu. I když se vám to tak důležité nezdá, hráči to ocení a třeba na vás budou příště i “hodnější” a budou více uvědoměle pózovat. 🙂

    Tak tohle je opravdová pravda. Mnohdy se skutečně všechno obrátí a ne zřídka člověku donesou páreček, pivečko, aby měl pohodlí a tak. 🙂

    Zvýraznit tučně a podtrhnout 3x

    Odpovědět
  3. dobrý článek

    Chodím fotit naprosto pravidelně zápasy B třídy kde hrají naši borci. Takhle výstižný článek jsem dlouho nečetl. Vše je přesné, ten dotaz ” v jakých novinách ” prostě nelze nikde neslyšet ..
    Ještě bych přidal poznatek, že časem si zvyknou i rozhodčí a pořadatelé a není problém fotit i z míst, kam normální diváky neradi pustí- třeba blízko lajny na straně, kde neběhá pomezní.

    Odpovědět
  4. svatá pravda

    Naprosto přesně vystiženo. Občas si také zajdu na fotbal, i když ne do pralesa ale za řeku a souhlasím zvláště s tvrzením, že i na “pralesní” úrovni lze občas spatřit nevídané situace. Jako důkaz přikládám následující link, omluvte sníženou kvalitu záznamu 🙂 http://koscovka.wz.cz/So-MaZ06.html

    Odpovědět
    • objektiv

      Zoufale málo? No budiž, jestli chcete hráčům fotit uhry, pak asi ano…

      Když to vezmu od začátku:

      1) 200 mm
      2) 149 mm
      3) 98 mm
      4) 200 mm
      5) 200 mm
      6) 168 mm

      Byla by ještě nějaká (podobně konstruktivní) připomínka?

      Odpovědět
      • objektiv

        Fotbalu jsem se nafotil dost a i poněkud vyšší zápasy než je pralesní liga, takže jen tak neplácám, když říkám, že 200 mm nestačí. Co se děje na druhé straně hřiště je nedosažitelné a zbývá buď čekat, než přiběhnou ke mně nebo se smířit s výřezy. A potom to dopadá jak v článku – zbytečně volný prostor kolem a ostré pozadí… takže pokud nejde o umělcův záměr, tak 200 mm nestačí. Ostatně právě začíná Euro, stačí se poohlédnout po tom, co mají fotografové kolem hřiště. A pak se někde podívat na nějaké fotky a zkusit si představit, jak by to asi vypadalo s 200 mm 😉

        Byla by ještě nějaká (podobně uražená) reakce?

        Odpovědět
        • objektiv

          Ale jistě 🙂

          On bude možná drobný rozdíl mezi Eurem a pralesem v tom, že -například právě toto konkrétní- hřiště má výrazně menší rozměry. Takže je sice fajn, že jste fotil i poněkud vyšší zápasy, na které 200 mm nestačí, ale na prales to zde celkem zjevně stačilo. A co se týká hloubky ostrosti, možná by stálo za to zamyslet se i nad světelností objektivu a z toho vyplývající nejmenší použitelné clonové číslo. Pořád budu trvat na tom, že 200 mm je akorát, spíš by potěšila světelnost 2.8 – tedy pokud budu mít dojem, že je hloubka ostrosti zbytečně velká.

          Na zápas na “dospělém” hřišti asi je nějaká 400/2.8 či 600/4 dobrou volbou (a na druhém těle naraženého něco kratšího, kdyby se mi věci udály pod nohami), ale o tom ten článek snad nebyl – alespoň já mám dojem, že jsem nikde nenapsal větu “jak fotit na Euru”. Pokud máte ovšem s takovým fotografováním více zkušeností, zcela jistě vám nikdo nebude bránit, abyste je sepsal a zveřejnil, určitě by to zajímalo více čtenářů.

          Odpovědět
          • objektiv

            Mezi 2.8 a 4 bude rozdíl v hloubce ostrosti minimální. A pokud jsou fotky z hřiště z odkazu v článku (to uprostřed lesa), tak rozměry jsou cca 88 x 56 m, což bych já “výrazně menšími rozměry” nenazval. Takže stále trvám na tom,, že 200 mm je málo, ostatně z fotek je to jasně vidět.

            PS: psát nic nebudu, na to jsem líný

  5. hmmm co na to hm

    Kritika a rady Vám celkem jdou. Co takhle překonat onu lenost a napsat nějaký ten článek “z vyšší ligy”, rádi se poučíme.
    A možná přidáme i kritiku, nebo pochvalu. 🙂

    Odpovědět
  6. Fotky Martina Kozáka aka mk

    fotky Martina Kozáka aka mk jsou tady : http://martinkozak.com/default.php?page=photos

    osobně nemám rád tenhle styl umění pro umění, ale oceňuji snahu se podívat na každý sport z netradičního úhlu. Jen prostě fotky do novin, čili řemeslo, vypadají jinak. Není to míněno jako kritika, je to jen a jen vyjádření názoru, takže no flame, pls

    Odpovědět
    • fotky martina kozáka aka mk

      Jen bych pro pořádek dodal, že toto nejsou moje fotky do novin. Ty vypadají opravdu jinak 😉

      Odpovědět
      • fotky martina kozáka aka mk

        tak to je potom jina. V tom pripade jen znova opakuju, ocenuji snahu najit neobvykly uhel ci zaber

        Odpovědět
  7. pralesní hokej nebo florbal

    Copak pralesní fotbal, tam se člověk nesetká s nedostatkem světla jako na krajském přeboru v hokeji nebo florbale, kde z důvodu úspor rozsvítí jen polovinu světel 🙁

    Odpovědět
  8. 200mm

    Já si občas cvakám na Spartě a těch 200 mi většinou stačí- samozřejmě pokud jsou dostatečně blízko, ale ještě se mi nestalo, že bych za poločas vyšel naprázdno- zde ukázka:
    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=445906&gal=photo

    co se týče(klasickýho) focení fotbalu platí, čim vyšší soutěž, tim lepší fotky- v pralesní lize hráči nevypadaj tak sexy, nemaj tak hezký dresy, zavíraj oči v nevhodnej okamžik, a prostředí… za bránou hromada hnoje a v ní vidle:))

    Odpovědět
    • 200mm

      Jo, když přiběhnou blízko a ještě předvedou něco akčního… ale většinou se to nejzajímavější jak na potvoru děje na opačném konci hřiště 😉

      Odpovědět
  9. Před čtvrtstoletím

    Před čtvrtstoletím jsem chodil na fotbalové zápasy IV. třídy fotit s přístrojem Zorki 4K s obj. 2.8/35. Stál jsem vedle tyče brankáře, popř. objektiv prostrčený okem v postranní nebo zadní síti a zaostřeno a zacloněno jsem měl tak, aby hlouba ostrosti stačila na 2-10 metrů.

    Odpovědět
  10. také to fotím

    Shodou okolností jsem se stal oficiálním fotografem jednoho takového vesnického mužstva. Takže vím o čem budu mluvit. Článek je napsán dobře a výstižně to jistě ano.

    I když s několika věcmi bych nesouhlasil. 200mm je i na cropu zoufale málo. Já fotím tedy “jen” 70-300VR ale ideální by byla pevná 400 – pevná 600mm f4,0. Další věcí s kterou nesouhlasím je tvrzení, že potřebujete velký buffer. Tedy pokud fotíte stylem 4sn/s a držím spoušť celý zápas, tak ano. Já málokdy udělám více než 3snímky v sérii rychlostí 5sn/s. Většinou si ze zápasu přinesu 60-80 fotek z nichž pak vybírám dobré okamžiky. Ono kdo by se taky probíral třeba 500 fotek že?

    Další co by mohlo být lepší je kvalita publikovaných fotek. Jsou dosti neostré i přes velké zmenšení. A také dost překontrastované. Rozhodně bych se na to zaměřil.

    Aby bylo vidět, že jen nekecám tak zde : http://sk-lustenice.tym.cz/ naleznete fotografie které jsem fotil já (záložka fotogalerie v levém menu).

    Neberte to prosím jako osobní útok, či přehnanou kritiku. Jen se pohybuji v daném prostředí, tak mám na to svůj názor…

    Odpovědět
    • také to fotím

      Podíval jsem se do Vaší fotogalerie (i když jsem prošel jen ty poslední žáky a muže), a s tím ohniskem je to zajímavé – i Vy tam ze dvou zápasů máte celkem 3 fotografie s ohniskem nad 200 mm, což mi připadá jako celkem zanedbatelné procento, které by se dalo řešit i výřezem (mimochodem – výborná technická kvalita fotografií, asi mám nějaký problém v postprocesingu). Souhlasím ale, že lepší (už jen pro ten pocit “co kdyby se to hodilo”) by byl třeba Canon 35-350, ale při pohledu do ceníku mne tahle myšlenka zase dost rychle přechází…

      Co se týká kontrastu na mých fotkách – je to naprosto “nefotografické” světlo, odpolední ostré slunce a hluboké stíny, vrhané tím lesem. Ostatně na tomto hřišti je se světlem problém i v opačném případě – když je rozptýlené světlo, tak tam zase začínají vycházet nehorázně dlouhé časy, ten les to prostě “žere”. Ovšem je také pravda, že já to k těm vyšším kontrastům nějak podvědomě tlačím prakticky u všech fotografií, nejen u těch fotbalových.

      S tím bufferem – občas se mi stane, že se do 9 snímků do bufferu nevejdu, když se někde něco děje zajímavého, i když do výběru z toho nakonec projde jen jedna fotografie, pokud vůbec (navíc mám sice velkou, ale relativně pomalou kartu, takže se buffer uvolňuje trochu liknavě). Mám raději víc odpadu, než to “prospat”, i z 700 fotografií se dá “nahrubo” vytřídění na desetinu udělat celkem rychle.

      Díky za názor i kritiku od někoho, kdo se podobnými fotografiemi zabývá soustavněji, já se k tomuto odvětví dostávám tak 2-3x do roka, když se moje návštěva v té “mé” vesnici náhodou kryje s termínem zápasu, pak si samozřejmě čas udělám, snad se tímto tempem k lepším fotografiím za pár let vypracuji 🙂

      Článek měl být především upozorněním na méně časté fototéma pro ty, co “už nevědí, co roupama dělat” 🙂 a upozornění, že zajímavé sportovní fotografie nutně nemusí vznikat jen na Euru…

      Odpovědět
      • také to fotím

        Já se podvědomě hlídám, abych to netlačil nad 200mm protože co si budeme povídat tam je tento objektiv o chlup horší. Takže mám takovou psychologickou hranici 200mm. Nyní chci ale právě pro účely focení sportu koupit 80-200 2,8 + TC1,6x s čímž se už bez problémů dostanu na oněch zmiňovaných 400mm f4.

        S canonem 35-350 by jste asi moc slávy neudělal. Neznám sice tento objektiv, ale obecně platí, čím větší rozsah tím horší kvalita výstupu – ostrost. Myslím, že s takovým objektivem by jste se nechytl ani v rychlosti AF – než přejede ten rozsah bude to trvat dost dlouho … ideální je na toto sestava co jsem psal výše.

        Vím, že na vesnických hřištích je to občas problém se světlem. Nebál bych se jít do vyššího ISO, nebo vytáhnout kresbu ze stínů pomocí křivek.

        Přeji mnoho úspěchů na poli sportovní fotografie.

        Odpovědět

Napsat komentář