Polarizační filtr

matty

Dobrý den, mám Nikon D70s + Nikor 18-70. Chtěl bych pořídit polarizační filtr. Rozmýšlím se mezi slimem a normálním, který, pokud vím, by mohl na nejširším konci vinětovat, a filtrem s 81A.
1. Je skutečně u normálního (silného) vinětace na sk. ohnisku 18mm citelná a častá?
2. Lze polarizační filtr s 81A, pokud v některých případech nechci moc teplý tón, nastavit na normální tón barev?
Pokud bych chtěl tvořit plnohodnotné černobílé fotografie, je to s D70s možné? Třeba převodem ve Photoshopu, nebo je ke stejnému účelu lepší použít filtr pro ČB?
Mockrát děkuji za odpověď.

1 komentář u „Polarizační filtr“

  1. Odpověď redakce

    Úspěšná volba mezi “silným” (normálním) a “slim” filtrem záleží na konkrétním druhu filtu – ne všechny “silné” filtry jsou opravdu tak silné, že by musely vinětovat. Já např. na stejném objektivu používám normální filtr Kenko MC 72mm s redukcí 72-67mm (tato sestava je ještě o něco málo silnější než samotný filtr) a vinětace se objevuje jen VELMI zřídka, a to pouze v případech silného bočního světla (myslím, že jde spíš o stín obroučky na skle filtru, ale blíže jsem to nezkoumal). Tuto slabou vinětaci je poměrně snadné softwarově odstranit (PhotoShop, PTLens). Nejlepší cesta je prostě konkrétní filtr vyzkoušet, teoreticky na to nepřijdete.

    Polarizační oteplující filtr nelze nastavit na normální tón barev (tedy bez oteplujícího tónu); oteplující vliv má filtr stále, polarizuje však jen v “aktivní” poloze.

    S D70/D70s jistě lze tvořit dobré ČB fotografie, a to nejlépe pomocí PhotoShopu a funkce “Channel Mixer” (Image -> Adjustments -> Channel Mixer); když v dialogovém okně dole zaškrtnete “Monochrome”, můžete nastavovat jednotlivé barevné kanály, jako byste používal barevné filtry pro ČB fotografii. Poměrně dobrý článek s tipy na nastavení jednotlivých “filtrů” vyšel v posledním čísle revue PhotoLife. Lze k nim samozřejmě dojít i experimentálně, ale zmíněný článek Vám dá dobré výchozí hodnoty a ušetří tak hodně času. Filtry pro ČB jsem nezkoušel, ale asi by to šlo také.

    Milan Sýkora

    Odpovědět

Napsat komentář