Ještě než putování Skandinávií skončí ochutnáme dvě největší norská města, nahlédneme na rozsáhlou náhorní plošinu Hardangervidda a podíváme se zblízka, jak se v Norsku vyrábí elektřina.
Seriál Jak chutná sever
Když jsem přemýšlel, jak nazvat toto cestopisné povídání, dlouho se žádný nápad
nedostavoval. "Cesta na sever", "Za písni severu", … všechno
už tu bylo. Pak mě napadlo, že celá ta naše měsíční téměř 9000 km dlouhá severská
odysea Švédskem a Norskem byla vlastně jen malou ochutnávkou z té obrovské palety
dobrot, které sever nabízí. A tak jsme jen tak trochu uždibli – na pořádné zakousnutí
nebyl čas. Žaludek sice protestoval a chtěl si jednotlivá nabízená sousta vychutnat
do sytosti, ale vždy jsme jej ukolébali slibem, že se určitě ještě vrátíme a
nakousnuté dojíme.
Jak chutná sever – 5. část
V dnešním pokračování naleznete vše, co se nám vžilo jako typicky norské: Hluboké a daleko do pevniny zaříznuté fjordy, vodopády, hory s ledovci i dřevěné kostelíky evokující svou atmosférou vikingskou minulost.
Jak chutná sever – 4. část
Cesta Norskem od severu k jihu nás zavedla do hor: Dovrefjell, Rondane, údolí Romsdal. Sjedeme na raftu jednu divokou řeku a potom si pojedeme oddechnout do poněkud netypického města Ålesund.
Jak chutná sever – 3. část
V tomto pokračování cesty do Norska navštívíme národní park Rago, překročíme podruhé polární kruh a potom se vydáme po vyhlídkové pobřežní silnici do města Trondheim.
Jak chutná sever – 2. část
Dnešní pokračování výletu na sever bude věnováno toulání po souostroví Lofoten.
Jak chutná sever – 1. část
Dnes začíná dlouhá cesta na sever. Projedeme Dánskem a potom Švédskem až za polární kruh, abychom u Kiruny překročili hranici do Norska.