Kupujete přes inzerát fotoaparát nebo dražší objektivy? Pozor na podvodníky!!!

Asi tak před měsícem jsem se rozhodl, že koupím fullframe tělo Canon. Vzhledem k tomu, že nová verze 5D Mark II stojí stále přes 50 tisíc (na občasné focení se mi taková investice nevyplatí), zvolil jsem nákup použitého staršího těla 5D. Začal jsem procházet inzeráty na Paladixu, SBazaru a také aukce na Aukru. Bohužel jsem postupně zjistil, že u většiny zajímavých nabídek šlo o podvodníky. V následujícím článku tuhle anabázi popíšu, třeba vám to pomůže ušetřit nějaký čas a peníze.

Nejprve shrnutí – jak nenaletět podvodníkům:

  • nereagujte na podezřele výhodné inzeráty – sice je lákavé koupit za 12 tisíc zánovní profi objektiv, který se v obchodě prodává nad 30 tisíc, ale zcela jistě jde o podvod
  • pokud možno trvejte na osobním předání zboží, jen tak si je můžete pořádně prohlédnout a vyzkoušet a víte za co platíte
  • neposílejte nikomu předem peníze nebo zálohu
  • pokud prodejce bydlí daleko a nevyplatí se pro zboží si dojet osobně, tak si před posláním platby důkladně prověřte, že nejde o podvod (na Aukru více kladných referencí, prověření mailu a telefonu pomocí Google – pokud je to skutečný člověk, zřejmě ho najdete na více místech, než jen v bazarech)
  • pokud chce prodejce zálohu předem, prověřte si např. na nepoctivci.cz, jestli dané číslo účtu není hlášené jako podvodné

Zcela nesmyslné inzeráty

Po zběžné prohlídce inzerátů na SBazaru jsem automaticky zavrhl nabídky na prodej 5D MkII za nesmyslně nízké ceny pod 20 tisíc (když je aktuální cena nad 50 tisíc), často psané lámanou češtinou nebo obsahující jen technická data zkopírovaná z e-shopů a oslavné fráze:

Canon EOS 5D Mark II má ohromující 21.1-megapixelovým full-CMOS senzor s Obrazový procesor DIGIC 4, obrovské Rozsah 100-6400 ISO, plus EOS technologie, jako jsou Auto Osvětlení pro optimalizaci a periferií oprava osvětlení. Cena 13 000,- Kč

Cesta do Kladna

Zaujal mě jeden inzerát, kde člověk z Kladna nabízel 5D za 20 tisíc. Tvrdil, že je zcela nový a nepoužitý. Na fotce byl fotoaparát i s originální krabicí a příslušenstvím, tak to vypadalo, že asi nebude ani kradený. Po telefonu jsem zjistil, že jde o nevhodný dar. Prodává jej, protože sám moc nefotí a má už Canon 350D, který mu stačí. Kladno je sice pro mě trochu z ruky (bydlím v Plzni), ale jsem trochu nedůveřivý, tak jsem radši domluvil osobní předání.

Takže v neděli jsem vyrazil se Student Agency na Zličín a odtud dalším autobusem do Kladna. Sešli jsme se s prodejcem v nákupním centru Oáza. Už když fotoaparát vybaloval, tak jsem si všiml odřených sáněk na blesk, od jeho častého používání. Podle počítadla měl foťák najeto 5500 snímků (nevím kolikrát se už počítadlo protočilo), ale jinak byl zachovalý a za tu cenu by to byla dobrá koupě.

Ovšem pouze v případě, že by fungovalo ostření a to bohužel ve většině programů vůbec nereagovalo!!! Takže jsem jel s nepořízenou domů – cesta tam a zpátky mě stála tři stovky a zabrala 6 hodin času. 🙁 Ale pořád lepší, než si foťák nechat poslat poštou a pak se dohadovat, kdo ho zničil a jestli mi vrátí peníze.

Výhodná nabídka

Když jsem přijel z Kladna bez foťáku, tak jsem si dal hned večer na Paladix inzerát, že koupím tělo 5D do 20 tisíc dle jeho stavu, osobní předání v Plzni nebo v Praze. Hned v pondělí dopoledne telefonát – prý prodává fotoaparát půl roku starý, fotili s ním jen několikrát v ateliéru, ale ten ruší, protože se neuživí. S krabicí, příslušenstvím, doklady a zárukou za 20 tisíc.

Jediný problém byl v tom, že šlo o severní Čechy a tak daleko se mi jet nechtělo. Chlapík byl ale vstřícný, že prý stačí, když pošlu zálohu, on mi pošle foťák a pokud bude všechno v pořádku, tak doplatím zbytek. Poslal mi v MMS i přefocenou občanku a číslo svého účtu. Takže vše vypadalo věrohodně.

Pak mi ještě nabídl, jestli nechci nějaké objektivy, prý je taky rozprodávají. Vybral jsem si Canon 24-70mm f/2,8 L za 20 tisíc, také půl roku starý.

Pořád se mi ale po předchozí zkušenosti nechtělo posílat zálohu někomu cizímu. Komunikovali jsme jen po mobilu, mail jsem si tedy nemohl prověřit. Pak už to začalo být viditelně podezřelé – na zaplacení zálohy hodně spěchal a ještě se mi pokusil nabídnout další objektivy. Zeptal jsem se tedy, o který ateliér šlo. Našel jsem si jejich webové stránky (nějaký ateliér v Hradci), na stránkách telefon a zavolal tam. Jméno prodávajícího neznali a že prý žádný ateliér neruší a nic nerozprodávají. Takže během dvou dnů druhý podvodník. 🙁

Další vypečené inzeráty

Za další dva dny jsem na Aukru objevil nabídku „uzasny fotoaparat Canon EOS 5D “ od někoho z Kladna. Že by zas ten foťák s nefunkčním ostřením? Fotka jiná, ale text podobný a lidi tam přihazovali jak diví – už tam bylo přes 16 tisíc. Tak jsem hned psal podpoře.

Na Paladixu se objevil další inzerát na 5D, ale nebylo uvedeno, z jakého kraje je prodávající.

Prodám Canon EOS 5D, popruh,krytka,baterie,nabíječka,krabice,papíry,záruka ještě 13 měsíců – škoda. Stav výborný.Foto na email.Na prodej jen tělo bez objektivu.Dohoda možná

Cena: 22500,-

Pod tím byl inzerát od někoho jiného na objektiv 24-70mm f/2,8 L za 12 tisíc. Píšu tomu člověku s 5D, odkud je, že bych mohl zajet do Prahy. Prý že je pracovně v Košicích a že tedy osobní předání není možné a mám poslat peníze na účet, pak že mi objektiv zašle.

Čtete dobře, napsal objektiv – patrně měl připravenou pro oba inzeráty shodnou odpověď a zapomněl to opravit. Místo ukázkových snímků fotoaparátu mi poslal snímky objektivu 24-70. 🙂 Přitom pod tímto jménem jiný inzerát než na tělo 5D nebyl vložený. Takže další podvod – vkládám na Paladix upozornění pro ostatní kupující.

Reálnější nabídky

Za týden a půl jedu fotit do Benátek na karneval a fullframe stále ještě nemám. Takže jsem zavrhl všechny další inzeráty kolem 20 tisíc jako nedůvěryhodné a začal koukat po ostatních. Jeden 5D se objevil na Paladixu za 22,5 tisíce, ale byl z jedné strany hodně odřený – pokud bych ho chtěl třeba za rok prodat, musel bych jít pak pod cenu. Takže zase nic.

Konečně kupuji

Nakonec jsem koupil několik dní před odjezdem za 26 tisíc Canon 5D i s batery packem ve výborném stavu, vše jako nové, neopotřebované. V inzerátu bylo podrobně uvedené, kdy a kde byl fotoaparát koupený, počet nafocených snímků, stav fotoaparátu, kde jej lze vyzkoušet, kontakty na prodávajícího. Prostě přesně tak, jak má vypadat seriózní nabídka.

Perlička na konec

Po návratu z Benátek kouknu na Paladix a zas se tam objevily podobné podvodné nabídky jako dříve. Takže se přihlásím a vložím upozornění, že jde o podvody a aby nikdo nikomu neposílal předem peníze. Zapomněl jsem ale, že se u toho upozornění zobrazí můj mail.

Za půl hodiny inzeráty zmizely, ale začaly mi na mail chodit nabídky typu: „ahoj, píšu odpověď na inzerát z xchatu….líbilo by se mi, co nabízíš, ale nevím jestli bych byl pro tebe vhodný společník :-/ „. Zdá se, že se podvodníkovi moc nelíbilo, že mu kazím kšeft, tak se chtěl takhle pomstít. 🙂 Ještě chvíli mi chodily maily od opačně sexuálně orientovaných spoluobčanů, než to na chatu zapadlo. Takže na takové lidi pozor. Pokud na jejich podvodné jednání chcete upozornit, založte si radši jinou identitu.

Upozorněte na podvody!

Pokud už se stanete obětí nějakého podvodu, nenechávejte si to pro sebe! Tím, že na podezřelé jednání upozorníte, můžete nakonec pomoci jen sami sobě.

54 komentářů u „Kupujete přes inzerát fotoaparát nebo dražší objektivy? Pozor na podvodníky!!!“

  1. Lovci dobrych kaufu

    Pekny clanok, dakujem za podelenie sa o skusenosti. Sam som vacsinu svojej techniky nakupil cez inzeraty na paladixe a rovnako som par veci predal. Ak nieco kupujete tak si uvedomte, ze nikto nema zaujem predavat kvalitne veci pod cenu, ak sa nejedna o nieco kradnute alebo poskodene je dobre si ujasnit co podobne telo alebo sklo bezne stoji a z toho vychadzat.

    Sem tam sa podari trebars na aukre natrafit na nieco zaujimave, ale pri kupe drahych tiel a objektivov su cenove hladiny jasne a dolezite je neposielat nikomu ziadne peniaze vopred stretnut sa s predavajucim a vsetko si poriadne vyskusat.

    Aj tak sa vam sem tam podari kupit nieco co ma skrytu vadu a predajca vam to zataji, po zaplateni o nom uz nikdy nebudete pocut. Na druhej strane sem tam sa podari stretnut niekoho kto vam da dobru radu a podeli sa o skusenosti. Urcite ale ocakavat zazracne ceny a kvalitu je naivne. Nova technika nieco stoji, ta ojazdena je lacnejsia pretoze ma uz nieco za sebou. A s tym treba pocitat.

    Odpovědět
  2. Vyšší cena není zárukou poctivého jednán

    Rád bych podotkl, že i nákup za vyšší, resp. ne až tak výhodnou cenu může být podvodem. Možná, že za své peníze zboží dostanete, ale to ani zdaleka neznamená, že to co vám tvrdí prodejce je pravda.

    Zboží třeba nemusí být nové jen tak může vypadat. Prodejce vám může lhát, jen aby z vás vytřískal o pár stokorun navíc.

    Nedávno jsem prodal objektiv. Můj otec ho leta používal a já ho pak měl ještě 2 roky když umřel. No navzdory věku je ve velmi pěkném stavu a ani tělo ani skla nevykazují nějaké na 1. pohled viditelné opotřebení.

    I stalo se, že kupec ho měsíc po koupi sám začal nabízet k prodeji, akorát neuvedl cenu. Protože jsem byl zvědavý, jestli jsem cenu nepodstřelil, tak jsem mu napsal jako jiný “zájemce” (pod mým uměleckým pseudonymem ;-)).

    Když mi napsal za kolik ho prodává, tak jsem mu poděkoval a že nechci. Jaké bylo moje překvapení, když mi dotyčný odpověděl, že objektiv je 1/2 roku starý a nechal si ho dovézt přímo od výrobce z ruska! Dokonce mi poslal fotografie objektivu, na kterých byl kus, který jsem mu předtím já prodal (podle sériového čísla – mám svoje foto objektivu v RAW před tím, než jsem prodal) !!!

    Na to jsem se ho zeptal, jestli má nějaký papír dokazující, že objektiv skutečně nechal dovézt z ruska. Nejdřív se vymlouval, že se stěhoval, ale nakonec poslal sken dopisu z celního skladu, že má k vyzvednutí balíček z ruska!

    Nevím, jestli by právník neřekl, že takové jednání naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podvodu, protože prodejce záměrně klame s cílem získat osobní finanční prospěch. V tomto případě jde o 698,-Kč zisk za to, že kupujícímu navěší bulíky na nos. Možná, že právník by řekl, že vzhledem k malé škodě jde o přestupek.

    A co si o tom myslíte vy? Je podle vás takové jednání v souladu s dobrými mravy?

    Odpovědět
    • vyšší cena není zárukou poctivého jednán

      Můj názor je, že původ prodávaného zboží má význam pouze u věcí ještě v záruce – já třeba prodal tělo EOS 400D, kterému ještě zbývalo asi 7 měsíců záruky. Pak to podstatné je a nějaký falešný doklad by podvod byl. Pokud ale záruka nehrozí (ať už u něčeho starého anebo u něčeho s divokým původem, třeba to Rusko), tak jsou slova o stáří a původ dost o ničem, podstatný je reálný stav – stejně tak se dá narazit na objektiv 10 let starý, který měl tři majitele, ale shodou okolností u každého víceméně ležel v šuplíku, jako na objektiv opravdu starý půl roku, který ovšem zažil za tu dobu dvě expedice v poušti…

      Odpovědět
      • vyšší cena není zárukou poctivého jednán

        Můj postoj k tomuhle způsobu jednání je asi danej názorem, že když už mi jednou člověk lže, byť ve věci, která třeba nemá zásadní vliv na moje rozhodnutí, tak už je prostě nedůvěryhodnej.

        Jednou je to lhář a když může lhát o něčem, kde nezpůsobí valnou škodu, tak klidně může lhát i o věcech, kde to dopadne hůř. Je to věc, která mi prostě silně vadí.

        Odpovědět
        • vyšší cena není zárukou poctivého jednán

          Ale jasně, mě se to taky nelíbí, jenže si uvědom, že to je totální náhoda, že ten původ znáš a za druhé dotyčný spíš debil, že si vymyslí tak pitomou pohádku: nevím jak na tebe, ale na mě story o koupi “nového v Rusku” působí spíš odstrašujícím dojmem než lákavě i kdybych o původu nic nevěděl.
          Pokud ale kupuješ něco neznámého a dotyčný k tomu dá “normálnější” historku, tak si můžeš myslet cokoli, ale to je asi tak vše – v naprosté většině případů prostě nic neověříš, bohužel :-(((

          Odpovědět
          • vyšší cena není zárukou poctivého jednán

            V tom máš pravdu a podepisuju to v plném rozsahu 🙂

  3. jen zasnu…

    jen zasnu a docela se stydim za to jak to v cechach jeste porad vypada… chtel sem napsat jak to probiha tady na severu ale radeji nic psat nebudu, protoze verim, ze by toho nekdo doma byl schopen zneuzit. rozhodne si tady ale lide vice veri a nejsou takovi vychcanci. hint pro Pavla Polu: nevim esti uz to v bazaru tady jede ale mozna by stalo za to pripojit moznost feedbacku se zkusenostmi z koupe-prodeje s dotycnym.. a pak uprednostnovat pri obchodu ty, kteri maji pozitivni feedback > 1.

    Odpovědět
  4. Levnější 5DMK2..

    ..lze, ale ne takhle. Buď mít známé v USA (nebo Japonsku:D) .. či případně koupit z eBAY (pokud si vyberete někoho kdo má tisíce pozitivních reakcí, můžete být vcelku v klidu).

    V ČR bych to nerisknul.. 😀

    Odpovědět
  5. 5D z druhé ruky

    Zdravím z Rokycan. 5D jsem koupil před rokem za 29 tisíc. Tělo bylo naprosto netknuté, blesk asi nikdy nasazen. Když jsem při nasazování svého objektivu na otestování sundal krytku, prodávající na mě začal hulákat že nejsem v závětří a že zašpiním snímač 🙂 Bylo mě hned jasné, že byl fotoaparát v dobrých rukou. Prý dlouho čekal na markII až se nedočkal, teď už ho ale má, takže “staré” tělo prodává. Byla ještě rok záruka, krabice, prodejní doklad, záručák. Teď vidím, že jsem měl velké štěstí. V každém případě bez osobního předání na dobírku maximálně tak drátěnou spoušť.

    Odpovědět
  6. Jak kdy…

    S cenovou hladinou je to dost složité. Občas se objeví i zcela férové nabídky za nečekaně nízkou cenu – jednak to jsou různé likvidace dědictví, kdy prodávající cenu nezná, pak je ale dost případů, kdy někdo prostě rychle potřebuje peníze a tak záměrně podstřelí cenu. Naopak vyšší cena nemusí být záruka lepší kvality, běžně to může znamenat taky pouze to, že dotyčný nemá s penězi problém a nic ho netlačí ke spěchu a tak prostě začne výše…

    Odpovědět
  7. Dobrý článok

    Kupoval som aj na inzerát, ale našťastie som nenatrafil na nepoctivcov. Naposledy Sigmu 30 f1.4. Predajca bez problémov súhlasil s tým aby som si objektív vyskúšal. Keďže je z Brna a ja z Bratislavy tak sme sa dohodli že sa stretneme vo Viedni, kde pracuje. Objektív som nasadil, spravil pár snímkov, vyzerali v pohode. Vyplatil som predajcu. Objektív mi slúži dodnes, nemám s ním problémy. Jediné čo mi trošku vadí že je začal vŕzgať pri ostrení ale to iba v určitom naklonení a druhá vec je malá vôla skiel, pri čistení sa celé vnútri nepatrne voči vonkajškiu hýbe. Nevišmol som si ale žiaden vplyv na fotky. Osobne keď predávam tak tiež preferujem osobný odber, aby si to kupujúci sám vyskúšal. Samozrjeme, nie vždy sa to dá.

    Odpovědět
  8. Pohled z druhe strany

    Rad bych napsal po dlouhe uvaze i pohled na inzerci prodej vs nakup i z druhe strany. Vzhledem k tomu, ze jsem v minulosti fotil hodne a hodne se foceni venoval tak uz nejakou tu vybavu, vcetne nutnych drobnosti, mam. Pred nekolika lety jsem mel velke zdravotni problemy a to dlouhodobe a tak jsem se nedavno rozhodl, ze, ac nerad – a to verte – sve vybaveni fotograficke, cerkokomornicke a ateliernicke prodam. Jiz pred lety jsem nakupoval zde na paladixu a to mnohokrat a skoro vse probehlo v poradku(i kdyz nektere jednani nebylo uplne korektni, ale odstoupil jsem od koupe a vse bylo OK), tak dnes se nestacim divit co podvodniku a lumpu se zde vyskytuje.

    Tak tedy k veci, pred mesicem jsem vystavil prvni inzeraty s tim, ze se snad nekdo, kdo nabizene veci muze potrebovat. Co se tyce cen, tak se jiz delsi dobu nepohybuji ve fotografickem ranku nepohybuji, tak nemam prehled, proto se mi pravdepodobne podarilo u nekterych veci nasadit ceny vysoke, ale postupem casu jsem se SKUTECNYMI zajemci nasel pro obe strany rozumnou cenovou hladinu (no pokud ne, tak ji jeste hledame….).

    Je az neuveritelne, ze pri prodeji cca 30 veci se mi ozvali pouze DVA zajemci telefonem!!!! Jinak nikdo a to mam telefon uveden v emailu, nebot z nabidek inzeratu jsem ho po spatnych zkusenostech odstranil. Na SMS typu: Mate ho jeste? opravdu reagovat nebudu a nebudu utracet zbytecne penize! Po prvotnim dotazu na mul mail, vzdy odpovim mailem kde telefon je uveden. Vetsina zajemcu se skutecne ani neozve a ve svem mailu neuvede zadny dalsi kontakt na sebe. Stalo se mi, ze zajemce s evelmi spatne vyjadril a chtel jsem ho kontaktovat, ale nemohl jsem. Snazil jsem se cekat a kdyz jsem odrekl jiz tretiho zajemce a on se neozvat tak mi to doslo. Bohuzel, ale musel jsem pristoupit k tomu, ze kdo zaplati nebo zavazne objedna tomu prodavam. Samozrejme se jiz nekolikrat stalo, ze zajemce se neozval a po tydnu se dozadoval zbozi…bohuzel…

    Je pravda, ze kolem nas je spousta podvodniku, kteri nas zkouseji a ja se dnes uz ani nedivim, ze se jim to tak dari. Casto premyslim, co je vlastne pricinou absence komunikace na internetu? Je to nasledek minuleho rezimu, ze kazdy se snazi byt utajeny (pouziva jen same nicky, prezdivky ci se neni schopen ani normalne podepsat do mailu), anebo je to to neserioznost jednotlivych zajemcu, nebo nam skutecne chybi spolecenska vychova a slusnost? Stale se zdraham do vyctu zahrnout i hloupost, ale bohuzel me velmi casto napada….bohuzel.

    Odpovědět
  9. třetí strana mince

    Jen bych zmínil jako občas(ný) prodejce – prodávám jen zboží do několika tisícovek, ale stalo se, že jsem jel do Prahy předat objektiv (MF, cca 4.000-.) a dotyčný nedorazil – “rozmyslel se”. A knížka se mi taky jednou vrátila dobírkou.

    Takže. Je to pár set a tisícovka, trvám na platbě předem.

    Odpovědět
    • třetí strana mince

      Článek byl spíše zaměřený na nákup vybavení za desítky tisíc korun – tam je už opatrnost a osobní setkání na místě. Jde o částky pro podvodníky zajímavé.

      Nákup doplňků v ceně několik stovek, jako je kabelová spoušť, clona nebo filtr také řeším často cestou poštovní zásilky a peníze posílám předem převodem na účet. Ale vždy se kouknu, jestli prodejce má víc inzerátů nebo aukcí (na Aukru prohlédnu reference) a snažím se ověřit si třeba pomocí Google, jestli je prodejce věrohodný.

      Odpovědět
      • třetí strana mince

        Já to řeším tak, že trochu spoléhám na zákony statistiky. Nejprve prolustruji prodejce a pokud se zdá i poté jako důvěryhodný, pokládám si zásadní otázku “Jsem ochotný tuto částku risknout?”. Pokud odpověď zní Ano, pošlu peníze předem, jinak hledám jiné řešení (dobírka, osobní předání, jiný prodejce, opět dle ceny a rizika podvodu). A spoléhám na to, že statisticky to převážně vyjde, předchozí kroky by měly riziko zminimalizovat.

        Odpovědět
  10. Pěkný příspěvek

    Dobrý den,
    velice se mi líbil váš příspěvek jelikož jsem před půl rokem také kupoval 5D-čko s 28-70mm objektivem a musím říct že jsme měli spoustu podobných zkušeností. Nakonec i já měl štěstí a nakonec nás v Brně sehnal vše od jednoho sympatického studenta a ted už půl roku fotím jako o závod. Vesměs ale musím říct že žasnu když lidé píší jak se napálili. Nechápu jak někdo i za vidiny levné koupě muže riskovat desetitisíce a nepřebírat zboží osobně a bez zkoušení. I když se asi jedná o lidi kterým na penězeh tolik nezáleží já jsem student a obracím každou korunu, proto jsem byl dvakrát tolik opatrný 🙂

    Odpovědět
  11. Kupni smlouva

    Ahoj, pekny clanek. Me se osvedcilo pred koupi uzavrit smlouvu. Pokud prodejce je poctivy a chce prodat, nedela s tim problemy. Jeden cas jsem zde shanel 50/1.4 a “prisel” jsem o spoustu “novych nepouzitych nevhodnych darku” za 6.000Kc 😉

    Petre, at Ti 5D dela radost a dlouho slouzi!

    Odpovědět
    • kupni smlouva

      Hele naprosto upřímně – prodával jsem toho dost a vždy naprosto poctivě, ale kdybys na mě chtěl kupní smlouvu, tak taky ve většině případů ztratím zájem – to totiž naopak prodejci signalizuje riziko “kupce potížisty” – jistěže to nemusí být pravda, ale je to náznak.
      Jak tu už napsalo víc lidí, tak tato problematika má (minimálně) dvě strany – článek dobře popisuje typické nešvary jedné z nich, jenže bohužel by se dal napsat podobně rozsáhlý článek i z pohledu strany druhé 🙁

      Odpovědět
      • kupni smlouva

        Já tedy při jakékoli koupi něčeho použitého standardně vyžaduji kupní smlouvu, a to z toho důvodu, abych mohl případně prokázat nabytí věci. Požadavek rovnou sdělím druhé straně při úvodním kontaktu, a kupodivu zatím naprosto nikdo neodmítl. Kdyby odmítl, stane se automaticky nedůvěryhodným, a žádný kup se neuskuteční. Dělám to i u prodávajících, které osobně dlouho znám. Funguje to dokonale, není s tím žádný problém. Praktikuji to takhle u věcí, kde jsou výrobní čísla, u drobností pochopitelně nikoli.
        Zatím jsem žádné spory a vracení něčeho koupeného neměl, jednou jsem narazil na neseriózního člověka, který mne ujišťovat o prodeji, ale nakonec nic neprodal. Ale škoda tím nějaká konkrétní nevznikla.
        Jinak koupě na dobírku poštou není žádný problém
        PL

        Odpovědět
        • kupni smlouva

          Jde o to, co si představuješ pod pojmem kupní smlouva. Pokud jde o celkem strohý “doklad o nabytí”, tak to takový problém není i když výjimky jsou – třeba typicky může mít s vystavením problém někdo, kdo měl prodávané zboží uvedené v nákladech živnosťáku atd…
          Jiná věc ale je to, pokud si někdo začne do protokolu vymýšlet mraky detailních popisů stavu atd – pak to prostě pro prodávajícího určité varovné znamení je.

          Jinak ale moc nesouhlasím s tvým názorem, že dobírka není problém – už tu bylo více případů, že poštou přišla cihla a pak je to naprosto neprokazatelné – slovo proti slovu. Vím třeba konkrétně víc dopodrobna o případu z oblasti radiostanic – tam to prasklo proto, že byl dotyčný moc “nenažraný” a udělal to celé řadě lidí, což se po netu rozkecalo a proti celé sérii totožných svědectví už neměl šanci, ale obávám se, že to byla jen špička ledovce…

          Odpovědět
          • kupni smlouva

            Žádné složitosti – předmět prodeje, kupující, prodávající, cena, způsob převzetí, placení, datum, podpisy, hotovo. A do šuplíku s tím.

            U té dobírky je to pochopitelně vždycky risk na straně kupujícího. Zatím mi to vždycky ale vyšlo, od některých prodávajících jsem takto nakoupil opakovaně, jenom jednou dorazil přístroj mírně poškozený a byla nutná oprava v servisu, ačkoli prodávající udával bezchybný stav. Toto je riziko způsobu prodeje, na druhou stranu to byla relativně malá částka, takže jsem to podstoupil.

            U digitálu za 50 tis., kde se možné závady těžko hledají zběžnou obhlídkou, to bych si netroufl. A u problémových typů AF objektivů (třeba Sigma a podobné značky) už vůbec ne.

            PL

          • kupni smlouva

            Jo, tak tohle co chceš, to se dá (už jsem to pro někoho taky vypsal) – výjimky typu toho účetnictví jsou obvykle celkem vysvětlitelné.

            Jinak já při prodeji hodně preferuji osobní předání – minimálně se tím vyhnu jakýmkoli připomínkám proti vadám vzhledu, kde mají často různí lidé různé představy. Už jsem při prodeji na dobírku zažil docela blbou reakci, že jsem u něčeho napsal s naprosto čistým svědomím “velmi dobrý stav” a dotyčný pak měl jiný názor (podle mě to hodně přeháněl) – toto se při osobním předání nestane.

          • kupni smlouva

            A zrovna v momentě kdy si kupec řekne o kupní smlouvu, tak zcela podrobně popíšu z čeho se to skládá, nic nevynechám ani nepřidám, pak popíšu přesně stav věci i mě známé skutečnosti a ve finále napíšu, že kupec se se stavem před koupí zevrubně seznámil, vyhovuje mu a že to bere jak to leží a běží.

            Pokud se v budoucnu objeví vada, o který jsem nevěděl a kupec začne, že chce peníze zpět, tak jsem z obliga, páč kupec napsal, že to bere jak to je. Záruku na budoucí vady fakt dávat nechci.

          • kupni smlouva

            Dobirka neni problem – prijemce ma totiz ze zakona moznost prohlednout obsah prebirane zasilky pred prevzetim za asistence pracovnika posty. A v pripade ze je uvnitr cihla nebo je zbozi poskoezno, odmitnout prevzeti zasilky a samozrejmne nic neplatit.

            Pokud ma prijemce dojem ze by se mohl stat obeti podvodnika a zasilku na poste pred prevzetim nezkontroluje, je reseni vznikle situace pouze jeho problemem.

          • kupni smlouva

            No právě jak ve článku píšu o 5D z Kladna, tak tam by byla dobírka průšvih. Otevřel bych před pošťačkou balík, byla by v něm krabice s tělem 5D ve vzhledově velmi dobrém stavu, maximálně bych do něj vložil baterku a viděl, že po zapnutí se zobrazily údaje na displeji. Takže vše OK.
            Až později bych na to dal objektiv, kartu a po chvíli zkoušení bych zjistil, že to neostří :o(

          • kupni smlouva

            Já mám bohužel s poštou opačnou zkušenost. Balík pracovník pošty před zaplacením otevřít nesmí, pouze v případě že je zjevně poškozen, pak je kontrola obsahu možná. Aspoň takhle to prezentují na naší poště.

          • kupni smlouva

            Taky by mě zajímal nějaký odkaz dokazující tvrzení Petra. Docela mě to zaujalo a snažil jsem se to na webu pošty najít, ale u otevření zásilky jsem našel jen toto: “Je-li poštovní zásilka, která je připravena k dodání, zjevně poškozená, podnik poštovní zásilku na žádost adresáta a za jeho přítomnosti otevře……”, pak jsou nějaké ustanvení kolem úbytku obsahu (kontrola váhy), ale o nějaké speciální možnosti pro dobírku jsem nenašel nic 🙁
            Ovšem dokumenty pošty jsou poměrně chaos, tak si netroufám vyloučit, že nějaké další ustanovení někde je – poprosil bych ale o konkrétní odkaz 🙂

  12. DÁVÁM PŘEDNOST PROFESIONÁLŮM

    Před pár dny jsem řešil podobný problém. Došel jsem rychle k obdobným zkušenostem a článek považuji za velmi podnětný. Jinak sám jsem prodával mnohokrát, věci byly kvalitní, někdy i se smlouvou (někdo ji potřebuje do účetnictví, takže to nemusí být potížista…). Za příznivou, ale obvyklou cenu.
    Osobně se mi vyplatilo prodávat svým kamarádům a známým. Myslím, že i jim se to vyplatilo 🙂 Snad to platí i obráceně :-)))
    Odjakživa také využívám Škody v obou směrech, výjimečně Pazdery (tam zejména nákup raritek). Pro některé typy prodejů a chce-li se člověk vyhnout ztrátě času při jednání je FotoŠkoda praktickým a cenově přijatelným řešením. Vyzkoušel jsem i metodu protiúčtu, také funguje uspokojivě. Mohu doporučit.
    Nakonec snad malé přísloví: nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Hmmm… Nepříjemné, ale v mnoha směrech pravdivé.
    Obecně je třeba zvážit, co člověk očekává, na jaké riziko je připraven. Jestli je při koupi z druhé ruky připraven věc vzít a třeba hodit do popelnice. Při obecně klesající trvanlivosti a spolehlivosti našich miláčků je to reálná úvaha.
    A ještě snad jedna letitá zkušenost – spousta věcí, které jsem nakoupil zejména po bazarech, byla odpovídající kvality, ale dost často se “skrytými” vadami a mouchami různého druhu. Jen málokdy ta koupě stála za to a většinu toho harampádí jsem zase dal do oběhu… Často ovšem po opravách a úpravách, které něco stály.

    Odpovědět
  13. tak taky s troškou do mlýna…

    zatím mám také více špatných zkušeností s kupujícími, než s prodávajícími. to se mi tuhle nějaký vladimír ozval, že by se koukl na objektiv, který jsem inzeroval slovy dost přesně jej popisujícími. Při předávce vytáhl štětečky, lupy a kdo ví co ještě a pak řekl, že do sbírky to není. sakra, inzeroval já někde, že prodávám sklo do sbírky? proč mě takovýhle lidi vůbec otravujou, že mají zájem?

    Odpovědět
  14. clovek

    si nepomuze ani na aukru. Pred dvema tydny jsem tam koupil Nikon F, Pani uvadela, ze foceni nerozumi a kdesi cosi, ale ze se ji zda ze to funguje. Prislo to, je to prusvih. Snad to pujde opravit.Kdyz jsem pani zahrozil negativnim feedbacem, zacala mi nadavat … proste pozot

    Odpovědět
    • clovek

      Škoda, že nejste konkrétnější. Jestli to byla supervýhodná koupě, tak holt to riziko tam je a neurčitá reakce té dámy při nákupu byla typická. Taky jde o to, co jste očekával (míra opotřebení…), a co má vlastně foťák za závadu(y). Napíšete nám to sem…?
      Můžu jen zopakovat – na Nikona F bych si počkal u Škody. Tam je možnost ho po vyzkoušení vrátit.

      Odpovědět
      • clovek

        Koupil jsem na inzerát z paladixu starý Nikon FM. Dle prodávajícího byl kompletní a zcela funkční. Ukázalo se to jako částečně nepravdivé, chyběl kryt okuláru – prý to u Škody při nákupu už nebylo – sehnal jsem si nový. Horší bylo, když jsem zjistil, že přístroj při nějaké opravě nesprávně složil, unašeč Ai byl nasazen ve špatné poloze, tzn. přenos nsatevní clony měl mrtvý chod a byl zcela nesprávný – oprava v servisu. Když tyto “opravy” sečtu, vyšlo to na cenu koupeného přístroje. Ale celkově jsem spokojen, vzhled přístroje je takřka sbírkový a nyní po úpravách je naprosto k používání. Takže u těchto starých foťáků je to nejspíš sázka do loterie, která někdy vyjde lépe , někdy hůře. Taky co můžete čekat za přístroj v ceně 2200, že.
        Na přístroj u Škody nebo u Pazdery musí nastat správná náhoda – přístroje a objektivy tam mají velmi jeté a hlavně velmi špinavé a zaprášené, divím se, že to prodávající nějak nevyčistí, aby to vypadalo lépe. Jinak se mi jako lepší jeví koupě od konkrétního prodávajícího, kterého znám, a o kterém vím, že na sebe nebudeme navzájem chytračit. Z řady inzerátů i zde na paladixu mám dojem, že se prodávající snaží zbavit něčeho ne zcela funkčního, kompatibilního a podobně, a vydává to za stav bez závad.
        Tak proč to tedy prodává. Celkem nechápu, že někdo prodává zcela nový přístroj, před časem zakoupený. To taky moc nebudí důvěru.
        Nejlepší je tyto obchody uzavírat tak, aby bylo možné s dotyčným obchodovat opakovaně. Já s tímto přístupem mám dobré zkušenosti. PL

        Odpovědět
    • clovek

      Zas ale objektivně – pokud je v popisu doslova “foceni nerozumím, ZDÁ SE že to funguje”, tak mi to přijde jako poměrně jasný signál, že jde o nákup bez velké záruky – tohle mi nepřijde jako nějak extra neseriózní. Neserióznost (či dokonce podvod) je stav, pokud prodávající jednoznačně píše “plně funkční” a ono pak ne…

      Odpovědět
  15. Nikon D300

    Taky mi jeden nabízel D300 a, že je pracovně na Slovensku a nemá čas, když tak až v noci a osobně to prostě nejde. Foťák pod cenou a vlastně nový. Potom co jsem trval na osobním setkání přestal komunikovat. Nj jsou to darebáci

    Odpovědět
  16. CANON EOS 7D

    Mám s těmito šmejdy také zkušenost.
    Na podobné inzeráty jako např. tento: http://www.kupnet.cz/foto-bazar/digitalni-fotoaparaty/fotoaparat-canon—nikon—sony-s-objektivy-153067.htm nebo tento: http://www.kupnet.cz/foto-bazar/digitalni-fotoaparaty/novy-canon-a-nikon-digitalni-fotoaparaty-s-objekti-156912.htm vůbec nereagujte. Jde o nějakého anglického podvodníka, který si rád nechá před posláním kterékoli zrcadlovky zaplatit přes WESTERN UNION a poté přestává komunikovat. Asi před 3 měsíci jsem ho kontaktoval v domění, že jde o poctivého prodávajícího (inzerát byl napsaný poměrně bez chyb a věrohodně – narozdíl od těch dvou v odkazu výše v tomto článku), že bych koupil prve nabízený, nový a se zárukou Canon EOS 7D za 19000 Kč. Dohodli jsme podmínky obchodu a když došlo na platbu, tak si milý pán myslel, že mu včetně dopravy z UK odešlu předem 20150 Kč. Tak s tím jsem samozřejmě nesouhlasil a dohodli jsme se, že mu pošlu jen částku za náklady na dopravu (1550 Kč) a zbytek po obdržení a ozkoušení. Souhlasil a tak jsem to tedy šel poslat přes Western Union (nic jiného neakceptoval), stálo mně to 1550,- + 400,- šílený poplatek za odeslání. Jakmile si peníze vydzvedl, zrušil své webové stránky (e-shop), kde vypadal jako věrohodný prodejce, dokonce jednal jménem nějaké vymyšlené firmy a na e-mail dodnes neodpovídá. Takže pozor na nějaké lákavé nabídky pod cenou, zvlášť pokud jde o cizinu a už vůbec, když se jedná o platby přes Western Union – nelze dohledat, komu peníze přišly. Nyní se ten samý prodejce vydává na tuto cestu znovu jen s jinými e-maily, tak POZOR !

    Odpovědět
  17. NIKON D300s

    Další vypečená podvodnice zkouší štěstí, nyní se značkou NIKON (pod mailem: COOLSHOPPER@EMAIL.CZ). Před 2 měsíci, hned po pánovi z UK, jsem ji kontaktoval na inzerát s novým Canonem EOS 7D za 18000 Kč s 1-roční mezinárodní zárukou. Paní byla milá, s osobním předáním (ale u ní v Praze) i s posláním na dobírku souhlasila, na všechno odpověděla, vypadalo to nadějně. Asi po 4.mailu jsem se dozvěděl, že zboží ještě s někým nakupuje v USA (přes aukce nebo co) a sem to dováží. To už mi začalo být podezřelé a tak jsem schválně zkusil vznést požadavek, že bych měl ještě zájem o Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM, druhý den mi došla odpověď, že není problém, cena bude prý 17000 Kč. Tak jsem odpověděl, že beru jak tělo, tak objektiv. No a došlo na platbu – najednou paní zapomněla, že jsme byli dohodnuti na dobírce a začala si vymýšlet, že potřebují 50% z ceny nákupu jako zálohu na nakoupení, že prý nemají z čeho to uhradit. Do 7 dnů je prý zboží v ČR. Na to jsem ji odepsal, že v žádném případě (po zkušenosti). Paní si asi uvědomila, že nedostane nic a tak odepsala, že jí bude stačit jen 25% z celkové ceny – i tak to dělalo s dopravou něco kolem 9000Kč. To už bylo velice podezřelé a tak jsem ji napsal, že mám zájem pouze v dohodnutém případě (dobírka) nebo osobní předání s platbou hotově (i do té Prahy bych dojel). Na to už paní přestala reagovat. O týden později jsem ji schválně kontaktoval z jiného mailu (pod jiným jménem), že bych měl zájem o Canon EOS 7D, ale nabídnu jí za něj max. 13000 Kč, paní překvapivě souhlasila, ale chtěla 50% z ceny předem….
    Takže POZOR na tento mail: COOLSHOPPER@EMAIL.CZ
    A aktuálně na tento inzerát: http://www.kupnet.cz/foto-bazar/digitalni-fotoaparaty/nikon-d-300s-body-151734.htm

    Odpovědět
  18. Nikon F

    Uzivatelka Aukra se jmenuje Mastermisule, takovou ma alespon prezdivku. Nikon F ma uplne vytuhlou mechaniku, zrcatko se nezveda, zaverka nepohybuje. Radil jsem se o tom se servisnim technikem, pry vycisteni a namazani dilu bude zrejme resenim. Proto jsem situaci nehrotil a dal to do opravy. Uzivatelka aukra mi nabizela vraceni penez, neni snad zase takova hrozna, jak se mi puvodne zdalo. I kdyz za 3200 by mela prodavat nejake lepsi veci. Ono vubec aukro a prodejci tam jsou vypeceni podvodnici. Co si myslet o nekom, kdo prodava profivideo Betacam a pise, ze nema sanci ho vyzkouset, protoze nema kazetu. Prekerka je, ze muj kamarad od toho stejneho cloveka dobre 2 betacamove kazety minuly tyden koupil. Neni ono to divne?

    Odpovědět
  19. téma : podvodníci

    plně souhlasím s tím, že si při nákupu máme dát pozor. Jel jsem před pár lety z Prahy kupovat do Plzně objektiv za cca 12-13 tis. a trvalo mi dlouhou dobu, než jsem prodávajícího ” zlomil” k tomu, abych si objektiv mohl prohlédnout a vyzkoušet. Jeho představa byla, že mu dám obnos, on mi předá narychlo zboží a půjde, protože moc a moc spěchá. Navíc mi dlouho odmítal podepsat připravenou kupní smlouvu…přitom zboží bylo v dobrém stavu…
    Divím se každému, kdo si nechává poslat zboží poštou. Nedávno jsem prodával D300 a jednoho zájemce jsem pomalu šokoval tím, že jsem trval na osobním jednání s tím, že jinak z prodeje sejde…
    Domnívám se, že prodej a koupě by měla být uskutečněna jenom a jenom osobně, měla by být sepsána kupní smlouva atd., protože jinak se vystavuje každý zájemce zbytečnému riziku. Takže nic objevného jsem nenapsal, jen trvám na osobním kontaktu a pořádné prohlídce předmětu koupě či prodeje.

    Odpovědět
    • téma : podvodníci

      částečně s tímto souhlasím, na druhou stranu. Nejsem nejsilnější postavy a nerad bych se setkal s tím, že když příjdu na setkání, tak se tam potkám se dvěma gorilami a ti mě někam odtáhnou a vezmou mi obnos peněz. Každopádně osobní převzetí je dle mého, hlavně u drahých věcí, nutností.
      Rád vybavení testuju a hraju si s ním. Některé kusy se u nás v dobrém stavu dostat nedají a tak jej kupuji na Ebay a stejně si pro něj jezdím osobně po Evropě. Tím chci narazit na kupní smlouvy, když jsem v Rakousku přišel s kupní smlouvou, málem z celého obchodu sešlo. Tedy jak je to u nás s kupní smlouvou, když prodávám jako fanoušek a ne jako bazarista, je tam nějaká záruka či ne?

      Odpovědět
  20. nepoctivci.cz

    zdravím, pročetl jsem pečlivě článek i diskuzi. Souhlasím s tím, že kupovat něco přes poštu je risk, nesouhlasím s tím, že v poslední době se podvodníci množí-oni byli, jsou a budou, jen teď díky internetu jsou víc vidět. A zásadně nesouhlasím se stránkou Nepoctivci.cz. Ta je potenciální pranýř kohokoliv, kdo se chce někomu pomstít. Opravdu, po pročtených pár stránkách jsem nepoctivce zavřel a už se do nich nikdy nepodívám. Něco tak hrozného jsem už dlouho neviděl.

    Odpovědět
  21. Zkušenost na Paladixu

    jsem takový ten fotograf z leknutí,pár věcí jsem na Paladixu koupil,pár prodal,nákup vždy osobně a prodej-světe div se-dobírkou. Vždy ale probíhaly telefonáty,vždy jich bylo víc a vždy jsme se s kupujícím bavili i o mém důvodu prodeje,takže takové chlapské pokecání o praxi.Rozhodně si myslím,že by zdejšímu bazaru velmi prospěl hodnotící systém podobný aukru,nebo nějaké větší právní závazky spojené s prodejem-ale pak by asi musela být inzerce placená,protože by rozhodně musel do hry více vstoupit provozovatel.Myslím,že jednou k tomu stejně dojde,protože na původně jedinou baštu poctivých fotografů jaksi lezou paraziti a mně osobně to je líto už jen kvůli oné převaze poctivců.
    Ještě slovíčko o bazarech Škoda a Pazdera- z osobní zkušenosti neporovnatelné. Škoda je pro mně vzor poctivého obchodu,Pazdera nikoliv-závadu,kterou jsem neodhalil při koupi (v protisvětle rušivé poškrábání hledáčku na staré Minoltě, zážitek z roku 2000) mi okecal s tím,že to je moje chyba,že to bylo vidět a basta.

    Odpovědět
    • zkušenost na paladixu

      Jsem ostravák, ale pokud je pazdera to “smetiště” asi 100m od foto škoda (v podchodu), tak i mě tam přesvědčoval prodavač o různých superkoupích a když se teď dostanu do Prahy, tak už tam radši ani nechodím.

      Odpovědět
      • zkušenost na paladixu

        jo, to je škoda. Kdo ještě pamatuje starý bazar pana Havlíka (i když to bylo socialistických Klenotů), to byl vzor solidního obchodu. Pak dali regály daleko od zákazníků a od té doby už chodím slintat (a občas obchodovat) už jen ke Škodovi, takže jak vidím, naštěstí další zkušenosti s Pazderovými nemám. Ale to už je od tématu. Tak šťastné nakupování i prodávání.

        Odpovědět
    • zkušenost na paladixu

      Tak to nam kolego prozradte kde jste se dopidil telefonu? Me drtiva vetsina zajemcu odpovida zcela anonymne a do konce obchodu take vystupuje anonymne az teprve pote posle adresu. Nekolikrat jsem si potreboval neco ujasnit a zadny telefon k dispozici. Dnes diskutuji cely den se zajemcem ze slovenska a taktez zadny telefon. Je to dost omezujici, neb u pocitace nemuzu sedet cely den a vyckavat na odpoved a pokud odjedu na par dni tak je to neresiteln problem….

      Odpovědět
      • zkušenost na paladixu

        Tak to jsem měl asi pokaždé fakt štěstí- e-mailem jsem vyřídil pouze jediný obchod,ale zato bleskově,jinak se mi pokaždé kupující ozval na moje uvedené číslo. Skoro bych řekl,že vážný zájemce dá přednost hovoru-sám když nakupuju zásadně volám…Ale lidi jsou různí.

        Odpovědět
        • zkušenost na paladixu

          Moje zkušenost je taková, že i když mám u inzerátu uvedený telefon, zájemci se zatím VŽDY až na jeden případ ozývají přes mail- nechápu to. Když vidím něco, co chci, tak přece hned zavolám a vím, těch pár korun za telefon mě nezabije. Únavná zdlouhavá konverzace přes mail mě teda nebaví. To chlapské pokecání o nabízené věci-to je přesně to, co mi v poslední době chybí, když něco kupuju i prodávám.

          Odpovědět
    • zkušenost na paladixu

      jj, koupil jsem tam stary Metz na testovani, u ktereho jsem si az doma vsimnul, ze ma ulomenou a zalepenou paticku, pri opetovnem prodeji po roce ho uz ale dat do bazaru odmitli. Moje chyba, mel jsem se lepe koukat na zasadni veci pri koupi.

      Odpovědět
  22. Paladix

    Prodal jsem tady hodne veci a zatim v podstate bez problemu, mozna nekdo neco neprevzal, nebo to po koupi nechtel a domluvili jsme se na vraceni, taky jsem nejaky objektiv koupil, ale z Prahy, tj osobni koupe a na dobirku jsem koupil 40D v zaruce a taky bez problemu, dokonce jsem nemohl najit original zarucaku kvuli servisu a dostal jsem nahradni, pac prodavajici bydlel nedaleko kramu, kde ho koupil. Je dobre, kdyz clovek nejenom kupuje, ale ai prodava, proste to zna z obou stran a lepe si uvedomi, co zakaznik z obou stran ocekava. Jako historie nakupu a referencii je fajn pro kupujiciho, prodavajici, tak ale nebezpecne zverejnuje, co prodal, kdy to prodal, komu to prodal, a hlavne za kolik… :-). Takze aukro jedine na prodej kravin.

    Odpovědět
  23. Nikon D300 příslušenstvím

    Byl jsem v březnu napálen na koupi Nikon D300 S příslušenstvím. Naštestí šlo o zálohovou částku xxxx Kč která mě naštěstí neroztrthala a již je to v řešení banky a policie Čr. Na Bazaru FA.cz jsem našel docela dobrou nabídku na D300 . Majitelce jsem zavolal a domluvil se s ní na osobním předání, ze kterého kvuli moje neschopnosti sešlo tak jsme se domluvili, že zašlu zálohu a ona týž den odešle zboží a zbytek zašlu poté. Jednalo se o p.MARTU KOPELOVOU z Přerova. Peníze jsem zaslal na účet a zbytek znáte.. Sice reagovala na moje maily potvrdila odeslání a vše v pořádku až do té doby dokud mi nějaký neznámy muž zavolal jestli se mi můj dnešní obchod nezná podivný..v tu chvíli mi to docvaklo.. Několikrát jsme se s neznámým pohádal došlo k výhružkám a dál se nic nedělo. Ač sjem našel od p. Kopelové více věcí na googlu, tak to byla podvodnice jak hrom.

    Zde dávám k náhledu fotografie které mi zaslala, číslo učtu na který peníze odešli, aby jste se i vy nenapálili.

    MARTA KOPELOVÁ
    marta.kopelova@centrum.cz
    235516976/0300

    fotografie přístroje:

    http://i46.tinypic.com/27y52cm.jpg
    http://i50.tinypic.com/24mdg1i.jpg

    Odpovědět
  24. Můj názor…

    pro tyto účely nepoužívat inzeráty, ale vyhlášené bazary, třeba typu FotoŠkoda, apod. Vše kontrolují a prověřují technický stav foťáků.. Lze tam i objednat konkrétní foťák, pokud ho zrovna nemají.. Takže jejich marže za tu jistotu stojí..

    Odpovědět
    • můj názor…

      nakupuji starší fototechniku jedině u FotoŠkoda a pokud si nejsem jistý raději si věc nejdřív půjčím nejlépe na víkend za cenu jednoho dne a vyzkouším.Na zkoušení a testování mám dostatek času a pokud se nerozhodnu přijdu jen o peníze za výpůjčku.Ale pokud si člověk konkrétní věc pohlídá,měl jsem štěstí i na zcela zánovní kousky za zajímavé ceny.

      Odpovědět
  25. PODVOD na AUKRU

    Něco podobného se mi stalo také a pro poučení nabízím stručný popis případu.
    PODVOD NA AUKRU
    Aukro je super místo, kde sběratelé najdou mnoho krásných a zajímavých předmětů za dobrou cenu. Je však i mnoho možností, jak se na AUKRU dá přijít o peníze. Klasický případ, když po zaslání platby neobdržíte vydražený předmět, nebo obdržíte jiný předmět, resp. popis vydraženého předmětu je sprostá lež, se po čase již přihodila asi každému uživateli. Pokud jde o pár korun, tak to vynahradí další dobrá aukce a jen mávnete rukou. Jsou ale případy s více nulami a to je již něco jiného.
    Pro poučení zde stručně popíšu metodiku, kterou použil konkrétní prodejce:
    1. Prodávající nabídne žádaný předmět, který opatří šikovně nafocenými, líbivými fotografiemi a přidá slovní popis, který nepravdivě deklaruje perfektní stav jako“ originál, funkční, mechanismus přesný“.
    2. Aukce se účastní velké množství zájemců o tuto „vzácnost“ a prodávající se raduje.
    3. Výherce aukce zasílá, podle požadavku prodejce, platbu na účet prodejce předem a čeká na balík.
    4. Po rozbalení balíku s vydraženým předmětem se o kupujícího pokouší infarkt, protože jde o nefunkční
    krám, který v ničem neodpovídá slovnímu popisu uvedenému v nabídce.Tuto skutečnost i s popisem skutečného stavu neodkladně oznamuje prodejci s tím, že odstupuje ve smyslu Obchodních podmínek Aukra od koupě předmětu.
    5. Prodejce námitku kupujícího ohledně stavu předmětu ihned uzná a souhlasí s vrácením.
    6. ZLOMOVÝ BOD – prodejce kategoricky odmítá vrátit platbu za stejných podmínek, jako požadoval on od kupujícího. Jeho zmatečný písemný výrok: „Nevím, proč chcete, abych zaslal první peníze a poté já kolt, v tom mohu spatřovat nečistý záměr, i když podle mne máte strach, že bych neposlal peníze?“ byl silným varováním, že jde o podraz. Po několika mailech, kde se mu kupující snaží vysvětlit, že obchodní partneři mají ze zákona právo na stejné podmínky, včetně rozložení rizika a smluvní vztahy musí být vyrovnané a nikoli výhodné jen pro jednu stranu, dokonce obviní kupujícího ze lži a vyhrožuje mu soudem.
    7. Kupující se tedy pomocí Formuláře sporu snaží o vrácení platby s podporou administrátora Aukra, ale místo vstřícnosti prodávající změnil taktiku a začal tvrdit, že „předmět odpovídá popisu“ a opět vyhrožuje soudem. Za superdrzost je možné považovat útok prodejce: „ Pokuď jste s koltem něco provedl, tak se k tomu postavte čelem a neházejte stále odpovědnost na mne!!“
    8. Kupující tedy zadal vypracování posudku soudnímu znalci z oboru, který jednoznačně konstatoval, že žádný z údajů, uvedených prodejcem v nabídce, nebyl pravdivý.
    9. Jak se dalo čekat, tak po čase prodávající přestal komunikovat a neodpovídal na maily kupujícího.
    10. Kupující se pokusil nabídnout prodávajícímu i jiné možnosti a formy vrácení peněz a to zaslání předmětu formou dobírky, resp. splácení po částech – pokud by prodávající byl v nouzi a pozváním prodávajícího na oběd s osobním předáním předmětu, včetně znaleckého posudku a peněz. Prodávajícímu, který přestal komunikovat, byly zaslány návrhy a dokumenty i cestou České pošty, ale ani na ty neodpověděl.
    Tak to je v kostce popis metodiky, jak se dá prodat za přemrštěnou cenu „šmejd“ a obviněním kupujícího z poškození vydraženého předmětu i zastrašováním, zablokovat proces vrácení peněz.
    Z obsahu celé korespondence je možné s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že záměrem prodávajícího, který se neštítil v nabídce uvést nepravdivé a zavádějící údaje o stavu nabízeného, bylo nejprve získat zpět doličný předmět a potom obvinit kupujícího z poškození věci. V následující tahanici v režii prodávajícího, který dal v průběhu komunikace na známost, že disponuje právním zázemím a nemá daleko k soudnímu dvoru, by kupující bez doličného předmětu, již neměl žádnou šanci prokázat pravdu a přišel tak definitivně o svoje peníze i zakoupený předmět.

    Odpovědět

Napsat komentář