Průkazová fotografie za jednu korunu a méně.

Jak vytvořit a natisknout průkazové fotografie vlastními silami.

Stále častěji potřebujeme průkazové fotografie pro nejrůznější použití. Kromě základních dokladů – občanský, řidičský průkaz, cestovní pas, tramvajenka, používáme průkazové fotografie pro řadu dalších dokladů – víza, skipas a všelijaké další průkazy a průkazky. Já osobně potřebuji ročně 10 i více průkazových fotografií, které nejen že stojí dosti peněz, ale navíc se musí člověk stále nechat fotografovat či nechat přidělávat další fotografie, vlastní-li negativy. Tyto fotografie pak pořídíme za 20 až 25,- Kč i více. Přitom si je můžeme vytisknout sami.

Zdroj digitalizované fotografie může být různý. Já osobně jsem volil nejjednodušší cestu, prostě jsem se nechal vyfotografovat ve fotoprodejně Škoda ve Vodičkově ulici v Praze s požadavkem poskytnutí negativu. Ten jsem naskenoval ve filmovém skeneru Nikon LS 2000. Existuje však řada jiných možností. Další jednoduchá cesta je vyfotografovat se sám nebo s pomocí přítele fotografa a negativ či diapozitiv naskenovat nebo naskenovat hotovou fotografii. Kdo vlastní digitální fotoaparát, má situaci ještě jednoduší.

Pokud si fotografie pořizujeme sami, musíme splňovat požadavky zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, zákona č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech, vyhlášky MV č. 177/2000 Sb., kterou se provádí zákon o evidenci obyvatel, zákon o občanských průkazech a zákon o cestovních dokladech, a ČSN 66 6416 „Fotografie a obrazové záznamy pro osobní doklady“.

Požadavky na velikost obličeje.
Požadavky na velikost oblečeje.

Výsledná fotografie barevná nebo černobílá musí mít rozměr 35 x 45 mm postavená na kratší stranu. Musí ukazovat hlavu a ramena zobrazované osoby a musí odpovídat současné podobě občana. Kromě výjimek nesmí mít osoba tmavé brýle a pokrývku hlavy (zdravotní a náboženské důvody). Doporučené pozadí musí být jednolité, bílé či světle modré tak, aby s ním vlasy nesplývaly. Osoba musí být zobrazena v předním čelném pohledu (en face).

Výška obličejové části hlavy, tj. vzdálenost od kořene nosu k bradě, musí být minimálně 13 mm. Mezi horním okrajem hlavy a horním okrajem fotografie musí být minimálně 2 mm. Osvětlení nesmí vytvářet odlesky, které by osobu pozměnily, např. odlesky na brýlích nesmí zakrývat tvar očí. Obraz nesmí být retušován a ani nijak upravován. Fotografie musí mít střední kontrast a hustotu. Pokud bychom chtěli fotografii použít pro nejdůležitější doklady (občanský průkaz, pas, řidičský průkaz), musel by být příslušný materiál použitý pro výrobu fotografie testován z hlediska dlouhodobé obrazové stálosti a schválen podle normy ČSN 66 6416 ve VUZORT a.s., akreditované zkušební laboratoři č. 1198.

Výsledný tisk.
Výsledný tisk.

Tak tedy máme obrázek – digitální soubor v počítači. Nyní obrázek ořízneme tak, abychom zachovali předepsaná kriteria a přizpůsobíme jeho tiskovou velikost na 3,5 x 4,5 cm. Pokud se týká rozlišení, mělo by být asi postačující 300 dpi (já jsem použil raději 720 dpi). Upravíme kontrast a barvu tak, aby odpovídala skutečnosti. Pak zvětšíme pozadí na násobky velikosti fotografie s malou rezervou.

Zpravidla se na fotografický papír rozměru A4 vejde 5 fotografií na šířku a 6 fotografií na výšku, tedy celkem 30 průkazových fotografií. Pomocí nástrojů kopírování a vkládání jsem na dané pozadí vytvořil nejdříve sloupce po 6 fotografií a pak tyto sloupce rozmnožil ve vodorovném směru. Takto nafouklý soubor měl po uložení v jpg bez komprese více jak 30 MB. Pak už zbývá jen tisk a stříhání fotografií dle potřeby.

35 komentářů u „Průkazová fotografie za jednu korunu a méně.“

  1. 10 foto rocne??

    Naposledy jsem potreboval foto na nejaky prukaz asi pred deseti lety na pas. 🙂 Ale kazdy muze mit jine naroky.

    Odpovědět
    • RE: 10 foto rocne??

      To záleží na aktivitách. Každý rok potřebuji fotografie na skipasy, po 2 fotkách na víza (většina mimoevropských zemí – viz další články autora), novinářský průkaz a další. Když člověk projíždí více zemí, je to hned pár fotek najednou. Měnily se tramvajenky, mám dva pasy a různé průkazky na slevy, průkazovou fotku chtějí i v knize Who is who. V březnu budu měnit občanku.

      Odpovědět
      • RE: RE: 10 foto rocne??

        Souhlasim, tech fotek je opravdu dost. Ted potrebuji dve na NBU proverky, dalsi na mezinarodni ridicak, budu menit cesky ridicak a pas, dost mozna i obcanku. Asi budu zadat o nove vizum do USA, to jsou tusim tri dalsi.

        Samozrejme pokud nekdo jen sedi doma (bez urazky), tak mu realne staci par fotek na zakladni doklady cca na 5 let. Ale jakmile se zacne aspon trochu cestovat a venovat vice vecem, ktere vyzaduji specialni prukazy, tak najednou zjistite, ze 5-10 fotek za kazdy rok je naprosto realnych.

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: 10 foto rocne??

          Na takovy vylet na mesic do ruska jich uzijete 10. Spotrebuju jich obvykle za rok jeste vice. Sam jsem si delal jednou cb fotky akorad jsme narazil ze mi bylo zepredu spatne videt jedno ucho a taky se nelibil kontrast, tak jsem na to dost narazil.

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: 10 foto rocne??

            Právě proto, abych se vyhnul uvedeným problémům, volil jsem pohodlnou cestu získání negativu.

  2. :-))) diky

    Dik Luky, peknej clanek – i me rozesmal. Ale je to fakt, taky sem si pred odjezdem na staz musel vytisknout zasobicku :))

    Odpovědět
  3. trvanlivost

    mel bych dotaz na trvanlivost tisku – odolnost proti vlhku a blednuti barev. pred nejakou dobou probehla debata prave na tema vhodnosti pouziti inkoustoveho tisku pro potreby fotografii pro oficialni doklady (pas, OP, RP) a myslim, ze nektere fotoprovozovny se pysnily jakymsi certifikatem. mir@

    Odpovědět
    • RE: trvanlivost

      Pokud se jedná o krátkodobé či jednorázové použití (skipas, vízum atd. a těchto fotografií používám nejvíce), pak mně trvanlivost netrápí. Pokud by ovšem někdo chtěl produkovat tyto fotografie komerčně, asi by mu stálo za to opatřit si potvrzení příslušné zkušebny či jiný patřičný doklad, ale v tomto punktu nemám zkušenosti.

      Odpovědět
      • RE: RE: trvanlivost

        anebo ten JPG nechat “zvetsit” v digilabu – a bude to na normalnim foto papiru volanem chemickou cestou a je klid….

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: trvanlivost

          Ja to tak bezne delam – na papir 10×15 se pohodlne vejde 8 fotek => naklady na jednu cca 60hal.
          Kvalita a trvanlivost stejna ci lepsi nez u klasickeho postupu “pan fotograf za 100Kc”

          Odpovědět
  4. Ještě jeden tip jak na to

    Přidám ještě jeden tip, jak jsem tento problém řešil já. Nechal jsem si udělat šest průkazových fotek, pak jsem čtyři položil na papír rozměru 10×15 a ofotil tak, aby tento papír zaplnil políčko negativu. Při zvětšení na 10×15 pak zase dostanu původní rozměr, jedna fotka tak přijde asi na 2 Kč, ztráta kvality je pro běžné použití typu skipas, vízum a pod. zanedbatelná.

    Odpovědět
    • RE: Ještě jeden tip jak na to

      Děkuji za připomínku. Ano, možností jak na to, je jistě celá řada. Osobně se domnívám, že když už si s fotkama hrajeme (pardon – tvoříme umění), tak proč toho nevyužít na něco užitečného? 🙂

      Odpovědět
    • RE: Ještě jeden tip jak na to

      Zbytecne slozite, nafotim se digitalem a nebo oscanuji posledni foto udelane nekde u profika, pomoci cehokoliv (Gimp, Fotoshop, MS Kresleni :-))) …) slozim 2*3 vysledna plocha 9*10.5cm a poslu do digilabu s poslednima fotkama. Cena kolem 5kc -> jedna foto je pod kacku.

      Odpovědět
      • RE: RE: Ještě jeden tip jak na to

        taktak.
        delam to uplne stejne a zacinaji se pridavat i znami. Uz bych z toho pomalu mohl mit zivnost 😉

        Odpovědět
  5. 720 DPI ??????

    O akom DPI to pisete? O datovam alebo tlacovom DPI. Lebo ak o datovom, tak to je pekna “hovadinka”, je to zbytocne datove zatazenie. Vsetko nad 300 DPI absolutne postacuje. Ludske oko uz totiz nie je schopne posudit zlepsenie kvality nad 300 DPI. A zvlast pri takomto rozmere o ktorom pisete 🙂

    Odpovědět
  6. nemozete

    Bohuzial si fotografie na doklady sami vytlacit nemozete, dokonca ani dat urobit vlastne fotky z digitalu vo foto. Nedavno som potreboval novy obciansky tak som sa doma nafotil myslim ze celkom dobre co sa tyka technickej kvality, a vytlacil doma na fototlaciarny na fotopapier, bohuzial ma teta v kancelarii vyhodila ze takto fotky nemoze dat na obciansky ze je to vytlacene, a aby som sa siel dat odfotit do fota, tak som si dal spravit svoje fotky z digitalnej podoby vo fotolabe ale bohuzial ma teta aj s tymi fotkami vyhodila vraj nemozu byt, ze by neboli dostatocne trvanlive pretoze su urobene digitalnym fotakom, neviem sice ako to zistila, zrejme asi podla toho ze boli fotky trosku ostrejsie ako bezne urobia vo fote, darmo som jej vysvetloval ze tam mi urobia tiez iba take iste fotky na rovnaky papier, musel som ist proste do fota, aj mi odporucila konkretne kde som sa dal odfotit a potom uz bolo vsetko v poriadku, neviem ci maju nejaku zmlutu z tymto fotoatelierom ale proste my zobrala na obciansky jedine fotky od nich.

    Odpovědět
    • nemozete

      To bych řekl, že byla spíš jen nějaká finta, aby měli zakázky v jejich ateliéru. Protože jinak vůbec nezáleží na tom, jestli to je fotka z digitálu nebo z klasiky, záleží samozřejmě na tom, jak je udělaná – chemicky, inkoust. Dnešní inkoustové tisky mají trvanlivost v řádu desítek let (zejména, pokud to pořád je někde schované v peněžence nebo v archivu). Jinak v ČR je to tak jako tak jedno, fotky se skenují a trvanlivost tam nehraje žádnou roli.

      Odpovědět
      • nemozete

        Souhlasím s Pavlem, fotky musí pouze splňovat citovanou zákonnou formu a uvedená tetka asi pouze dohazuje kšefty. Jenže člověk se raději podvolí, než by ztrácel čas a nervy podáváním stížností.

        Odpovědět
        • nemozete

          Ne, že bych na to vsadil krk, ale někde jsem si přečetl, že papíry a inkousty od HP mají certifikaci na doklady. Nevím, kde to bylo, jen mi to utkvělo, protože jsem si hnedle řekl, že je to bezva, že si mohu udělat fotku sám doma.

          Odpovědět
  7. certifikace fotografií

    Vážení,
    skutečně musí být průkazové fotografie na certifikovaném papíře a zároveň z certifikované tiskárny.
    Dále pak musí záběr splňovat všechny zákonem dané normy.
    Veškeré vybavení a nastavení je většinou jednoúčelové a proto se vám mohou zdát ceny skutečně vysoké.
    Pokud však máte pocit, že máte správný záběr (rozlišení splní i téměř jednomegový fotoaparát) a ostatní náležitosti mohu vám zaslat 8ks vytisknutých fotografií za výrazně nižší ceny.
    Michal Chalupa

    Odpovědět
  8. Ale jde to

    Na občanku, pas i řidičák mi bez problémů dali foto, které jsem si sám vyfotil a 6x ve Photoshopu vtěsnal na 10×15, poslal do Fotostaru s dalšími fotkami a ořízl. Nikdy jsem neměl jediný problém. A to v té době bylo mé technické zázemí hodně ubohé a tvář kapku deformována 35mm:-)

    Odpovědět
    • ale jde to

      Souhlasim s poslednim prispevkem. Nevim, jak by nejaka “Máňa” na urade argumentovala, ze mnou predlozena fotka neni na certifikovanem papire z certifikovane tiskarny. Neslysel jsem, ze by snad na to mely nejaky testery.
      Jinak mam znamy v profi-fotoatelieru, kde se klasicke prukazovky delaji digitakem Olympus a tisknou se na specialni male tusim termotransferove tiskarne (nebo jak se to zove). Ja sam jsem se tam nechal jen vyfotit, abych mel fotku s klasickym prukazovym pozadim a fotky jsem si vytisknul doma na bublinkove tiskarne.

      Odpovědět
  9. Predloha, šablona???

    Hm, Keby tak niekto vymyslel (alebo skor urobil) nejaku šablonu vo photoshope, alebo MS kreslení ……, to by bola pecka.
    A ak by mi ju mohol aj poslať, to by bola ešte vačšia pecka.
    Ak sa niekto nájde, vopred ďakujem!!!

    Odpovědět
      • predloha, šablona??? poraďte

        šablonu na foto, můj skener naskenuje,ale fotky zvětší nějak pochybným poměrem, je těžké trefit se pro tisk do 100% velikosti, musím výsl. obrázek upravit na cca 48%,a výsledek je nejistý,ani ve fotolabu paní nebyla schopna běžnou fotku dát 4x vedle sebe a jedno foto za 4.90 mi vyjet, prý mám moc pixelů!!! a to by člověk řekl, čím víc, tím kvalitnější foto ne? poraďte šablonu na průkazové fota, prosím Petra

        Odpovědět
  10. Norma

    Autor článku zapoměr ještě na normovaný foto papír pro průkazovou fotografii. K tomuto sortimentu, nemá běžný smrtelník přístup. Další věc je normované zaoblení, které se dosahuje speciálníma kleštěma. Mimochodem pořízení kleští je otázka několika tísíc korun. Není levnější a pohodlnější navštívit fotografa?

    Odpovědět
    • norma

      Vážený.
      Máte pravdu, pokud se jedná o nejdůležitější doklady (Občanský průkaz, pas, řidičák a nic dalšího mně nenapadá). V praxi ovšem člověk potřebuje řadu dalších fotografií na nejrůznější průkazy a průkazky do různých společností, spolků, na víza atd., kde je zbytečné platit drahého fotografa – toť má osobní zkušenost.

      Odpovědět
    • norma

      V příslušné vyhlášce se vůbec nic nepíše i normovaném fotopapíru ani i zaoblení rohů. Je to zase klasická úřednická (policejní?) buzerace nebo nahánění zákazníků spřízněným “podnikatelům”. Navíc jak už bylo řečeno. na důležité doklady se již snímky skenují, takže otázky trvanlivosti snímku ztrácí na důležitosti.

      Odpovědět
  11. online aplikace pro tisk prukazovych fot

    Znate to… kazdy rok hromada prukazek, ke kterym po vas chteji fotku.
    Na adrese nize najdete online aplikaci (nepotrebujete instalovat na pocitac zadny program), do ktere nahrajete svou fotku, udelate vyrez okolo obliceje a ten jednoduse vytisknete.

    http://www.reeloo.net/app/print_your_photo/
    – vlozte fotku
    – oznacte vyrez okolo obliceje
    – vytisknete

    Uspesne vyzkouseno na ruznych druzich prukazek a nikde si nestezovali ani na cernobily tisk.

    Odpovědět
  12. foto za pár haléřů

    Fotografii vložit do photofiltre nebo photoshopu či jiné aplikace 8x naklonovat na formát 10×15 a nechat vytisknout např. u Rossmanna a jedna portrétová fotografie vyjde na 0,86 haléřů při ceně 6,90 Kč/ ks 10×15.
    Rychlé, levné, kvalita slušná.

    Odpovědět

Napsat komentář