Workshop: Fotografování zvířat

Účast na pořádaných workshopech je pro vzdělání fotografů mimořádně vhodnou aktivitou. Obvykle jsou totiž zajištění lektoři, kteří se fotografováním živí a jsou ochotni se o své zkušenosti podělit s ostatními. Jaké znalosti si můžete odnést z naší akce?

Workshop: Fotografování zvířat
Autor: Pavel Kutina

Protože nutnost neustálého vzdělávání fotografů je trendem, který nenechal chladnými ani nás v X-Pozici, rozhodli jsme se uspořádat bezplatný workshop na nestárnoucí a přitom stále velmi oblíbené téma “Fotografování zvířat”.

Workshop: Fotografování zvířat
Autor: Pavel Kutina

Co se zde naučíte? To záleží na vás. Uvidíte zvěř v jejím přirozeném (ale i nepřirozeném, až třeba i zcela umělém) prostředí. Uvidíte, jak reaguje na nejrůznější podněty z okolí, dozvíte se, jakou techniku nejlépe použít (a naopak co jste klidně mohli nechat doma), potkáte zajímavé lidi a snad se i trochu pobavíte. Workshop se uskuteční v Praze, dne 21.3.2009 od 10:00, začátek a sraz bude na schodech, vedoucích na Střelecký ostrov.

Workshop: Fotografování zvířat
Autor: Pavel Kutina

Přihlášky do workshopu můžete zasílat nejpozději do 19.3.2009 (stačí zde pod článkem stručná věta např.: “XY přijde, počet dospělých N, počet dětí M”), abychom mohli alespoň rámcově odhadnout počet návštěvníků a tomu třeba mírně přizpůsobit program.

Jestliže máte dojem, že v této lokalitě běžně nebývá divoká zvěř k vidění, máte bohužel naprostou pravdu. Musíme totiž přiznat, že se nám nepodařilo zajistit dostatečné množství divokých zvířat (největší zájem je samozřejmě o velké dravce, zajistit například křečky by zase až takový problém nebyl…).

Workshop: Fotografování zvířat
Autor: Zdeněk Tichý

Proto vybízíme a vyzýváme nejširší publikum s prosbou o spolupráci: Pokud máte někdo doma vhodné zvíře, nezapomeňte jej, prosím, vzít s sebou (ovšem s vědomím, že mu třeba může být i mírně ublíženo a zvíře může být náhlým zájmem silně traumatizováno, za případnou újmu samozřejmě pořadatel nenese zodpovědnost).
Podle průzkumů ve spřátelených domácnostech jsme dospěli k závěru, že nejčastěji budou pravděpodobně zastoupeny různé druhy psů, v těsném závěsu následováni žirafami, hrochy a tygry. Medvědi kupodivu neobsadili žádné z čelních míst, ale zcela jistě můžete toho svého přivést a vyvenčit ho s námi.

Workshop: Fotografování zvířat
Autor: Jakub Kencl

Že si nedovedete představit žirafu či hrocha jako domácího mazlíčka? A koukali jste se doma třeba pod dětskou postýlku?

P.S.: Dětem o této akci snad raději vůbec neříkejte, kdo ví, co by si odtamtud chtěli odnést, znáte je 🙂

P.P.S.: Samozřejmě – kdo má třeba vycpaného ptáka, může přijít i s ptákem, ale ostatní, byť ochočená, přátelská, milá a přítulná zvířata budou bez milosti exkomunikována i se svými milými majiteli 🙂

35 komentářů u „Workshop: Fotografování zvířat“

  1. Přijdu

    Tak já to načnu a hlásím, že dorazím. Vezmu s sebou asi pštrosa :-))) a jinou havěť co nám doma polehává.

    Odpovědět
  2. Plha se hlásí

    Wildlife sice normálně nefotím, ale rád se něco přiučím. Vezmu opici v kalhotkách, pokud mi ji dcera půjčí 🙂

    Odpovědět
  3. 🙁

    tak dlouho jsem si setril termin – az to vypada ze nikam neprijdu. Tak si to vsecko hezky uzijte – a to mam doma krasnyho sedivyho plysaka!

    jeste ze uz wildlife umim! :o))

    Odpovědět
    • 🙁

      No z toho je jasně vidět, že TENHLE workshop ti už nic nového přinést nemůže. Nechceš přijít jako lektor?

      Odpovědět
    • přijdu také

      Pokud bude trhačka kníračka vycpaná, pak beze všeho. V opačném případě platí poslední věta článku…

      Odpovědět
      • přijdu také

        Chlapče, zavařil sis, protože se vyjadřuješ jak Pythie delfská. Už se těším, jak budeš nutit majitele trhačů kotníků, aby své miláčky urychleně vycpali pilinama 🙂

        Odpovědět
    • focení zvířat

      Přijďte, ovšem BEZ jezevčice. Při psaní pozvánky jsem předpokládal, že slovo “čtenář” je odvozeno od slova “číst”, nikoli od “odhadnout obsah článku podle prvních vět” 🙂

      Odpovědět
  4. Foceni zvirat bez zvirat

    Tak tohle by mozna mohlo byt receno jasneji v clanku nez v PPS… Toz radeji vyrazim nekam mezi tu zver 😉

    Odpovědět
  5. přičtěte nejspíš dva

    Ta pozvánka je tak uhozeně nejednoznačná, že vzbudila můj zájem. Přijdeme asi dva – a když budete zlobit, přivlíkneme modrýho psa a nenecháme se vyhnat.

    Odpovědět
    • přičtěte nejspíš dva

      No jo, taky víš co mi dalo za práci, než jsem jí takhle napsal? Celé X-Pozice mi do toho kecala, slyšel jsem, že prej je to tam moc konkrétně a tak, a nakonec se mi hlásej lidi i se psama. V nejhorším holt necháme psy na Střeláku i s lidmama a zdrhneme na Petřín 🙂

      Odpovědět
  6. LIDÉ (měl jsem vás rád), ČTĚTE!

    Rád bych upozornil (především ty, kteří text článku nečtou, nýbrž odhadují), že se jedná opravdu o FOTOGRAFOVÁNÍ ZVÍŘAT BEZ ŽIVÝCH ZVÍŘAT! Kdokoli přinese jiné zvíře, než vycpané či plyšové, má smůlu.

    Pokud někomu nedošlo, o co v této akci jde a jak že se dají fotit zvíata bez zvířat, podívejte se, prosím, na článek, který snad trochu napoví: Žirafa Emička na výletě

    Děkuji za pozornost a těším se na setkání 21.3. s gramotnými čtenáři 🙂

    Pavel Kutina alias Bitovod

    Odpovědět
  7. Poslušne hlásim,

    že sa hlásim!
    Možno prídem s bohatým doprovodom, ak sa nebudú hanbiť … čítať viem, živá budem len ja, ak medzitým nesplaším ešte nejakého iného dvojnohého ochotníka známeho pod označením Homo sapiens.
    🙂

    Odpovědět
    • poslušne hlásim,

      že…kde mám nahlásiť takto neskoro, že sa telo s mysľou nedohodlo a zostáva skrčené v húští perín. Jedine odtiaľ bude chvíľu pozorovať grizzlyho, ako sa správa v svojom “prirodzenom” prostredí. Našťastie mám priaznivý vietor. Je to však mláďa, tak dúfam, že nablízku nie je jeho matka. Ale zdá sa, že nie.

      Teším sa na záznam vašej expedície. Bude nejaký nie?

      Nech vám zvery nezničia objektívy!

      M.

      Odpovědět
      • poslušne hlásim,

        Jistě, záznam bude. Expedice byla velmi úspěšná, bylo nás tam jak kobylek, zvěře ještě mnohem více, program vypečený, zábava veliká. Tak ještě ty fotky aby stály za něco. Právě stahuju do kompjútru.

        Odpovědět
        • poslušne hlásim,

          Ach…už som zhliadla nejaké fotky, sú skvelé! Ox, škoda, že som o to prišla. Vŕŕŕŕŕrrrrr 🙁

          Odpovědět
  8. Prijdu…

    … teda pokud me do te doby neskoli ta chripka, co se o me od pondelka pokousi. Ale zatim se zda, ze nad ni vyhravam, tak to snad klapne.

    Odpovědět
  9. Za hodinu 12.

    Tak bych rad v sobotu prisel. Jeden dospely, blize neurcity pocet zvirat. Alespon tri – medved, ovce a tygr.

    Odpovědět
  10. Pár fotek

    Kdo má zájem, tak jsme vložil pár fotek z této povedené akcičky na
    web:. Bohužel jsem se mohl zúčastnit pouze dopolední části :-(. Čehož velmi lituji.

    Odpovědět
  11. Poděkování a další organizační informace

    Rád bych touto cestou poděkoval všem zúčastněným, zvláště pak Ivanu Mikšíkovi, který se výborně ujal role lektora a podělil se s námi o své bohaté zkušenosti. Doufám, že dnešní akce X-Pozice byla i pro vás příjemným a vítaným zpestřením prvního jarního dne.

    V průběhu workshopu byly vyhlášeny tři prakticé úkoly, sloužící k ověření vašich nově nabytých zkušeností, a to:

    1) Zvěř v pohybu
    2) Zvěř v jejím přirozeném prostředí
    3) Mezi nám zvířaty

    Úkoly, prosím, zasílejte nejpozději do 31.3.2009 na adresu ukoly@paladix.cz, pro zasílané soubory platí obvyklá pravidla, tedy:

    Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB, ke každé náhled o větším rozměru 180 bodů.
    Název souborů: fotografie, prosím, pojmenujte dle následujícího vzoru: autor_zvirata_01_v.jpg (pro velké fotografie) a autor_zvirata_01_m.jpg (pro náhledy).

    Všechny účastníky tímto také zvu na dubnové FOTOpivo do restaurace Na Kovárně (přesný termín bude vyhlášen opět na Paladixu), kde proběhne slavnostní vyhodnocení workshopu a certifikace úspěšných účastníků.

    Za fotoskupinu X-Pozice ještě jednou děkuji a těším se na shledanou na některé další akci.

    Pavel Kutina alias Bitovod

    Odpovědět
    • poděkování a další organizační informace

      Díky za zorganizování a nápad, bylo to super! I počasí vyšlo na 1*!

      Odpovědět
    • poděkování a další organizační informace

      Bitovodovi patří absolutorium za dokonalý nápad. Na jaře a i v celém životě má být veselo…a tady sakra bylo. A bylo i doma při prohlížení fotek, kdy se pobavilo hodně dalších lidí a doufám že se ještě pobaví.
      Díky moc za tuhle absolutní ptákovinu, kterou jsem si užil. No a jak se mi povedli fotky? To je úplně jedno… ale abyste neřeli 😉 taktady je pár ukázek.

      Odpovědět

Napsat komentář